Direct naar artikelinhoud

'Laat' geld voor de strijd tegen kinderarmoede toch 'welkom'

Bestaande projecten handhaven en extra personeel aanstellen. Dat gaan de meeste Vlaamse burgemeesters doen met de extra centen die ze krijgen om de kinderarmoede in hun gemeente te bestrijden.

Om kinderarmoede terug te dringen, is er nood aan lokale initiatieven, dicht bij de mensen. Zo meent Vlaams minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten (sp.a). Daarom gaat ze dit jaar 4,5 miljoen euro verdelen onder de 70 Vlaamse gemeenten en steden waar kinderarmoede het meest precair is. Een bedrag dat, als het van Lieten afhangt, voortaan jaarlijks op de lokale rekeningen wordt gestort.

Topprioriteit

Hoe de gemeenten de centen gaan gebruiken, staat hen grotendeels vrij. Al gelden daarbij twee vuistregels: gemeenten die werken aan kinderarmoede moeten zich er bewust van zijn dat ze werken aan de situatie van het hele gezin. En armoede bestrijden moet je doen niet voor maar samen met de mensen in armoede, meent Lieten.

Hoewel de Vlaamse regering bij haar aantreden armoedebestrijding een absolute topprioriteit noemde, is het pas de eerste keer in deze legislatuur (2009-2014) dat ze structureel geld geeft aan de gemeenten voor de strijd tegen kinderarmoede. Voorheen werd jaarlijks 'slechts' een miljoen euro uitgetrokken, geld dat uitsluitend naar projecten ging.

"We zijn blij dat er met 4,5 miljoen euro een wat steviger budget voor armoedebestrijding uit de bus komt. Maar het blijft ontoereikend en valt ook heel laat in de legislatuur. Zeker voor een thema dat deze Vlaamse regering van bij de start tot topprioriteit uitriep", zegt Frederic Vanhauwaert, coördinator van Netwerk tegen Armoede.

Dat de extra middelen desondanks overal welkom zijn, zal niemand verbazen. Uit een rondvraag bij verschillende gemeenten blijkt dat het extra budget grotendeels zal worden ingezet om extra personeel aan te werven, of om bestaande projecten te versterken. Gezinsbegeleiding en detectie van 'verborgen' armoede worden naar voren geschoven als prioriteiten.

"Voor ons is dit een aanzienlijke stijging van het budget, waarmee we onze bestaande acties kunnen verdubbelen", meent Alain Yzermans (sp.a), burgemeester van Houthalen-Helchteren (46.000 euro), waar 23 procent van de kinderen in een kansarm gezin wordt geboren. "Zo gaan we een kinderarmoedecoördinator aanstellen, die ons bestaand netwerk van armoedeverenigingen mee gaat coördineren."

Hefboom

Ook Mechelen (143.000 euro) gaat met het geld van Lieten meer maatschappelijk werkers in dienst nemen. "Voor ons is het geld een hefboom om een tiental van de meest noodlijdende gezinnen intensief te begeleiden", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). "Als we zo jaarlijks vijf tot tien gezinnen kunnen helpen, zou dat al goed werk zijn."

Gent (275.000 euro) hoopt met het geld twee nieuwe mensen aan te stellen, en zo een 50-tal gezinnen extra te ondersteunen. "De extra middelen gaan we niet gebruiken voor nieuwe projecten, maar om onze bestaande acties op het vlak van integrale gezinsbegeleiding te versterken", zegt schepen van Armoedebestrijding Rudy Coddens (sp.a).

Antwerpen, dat met 550.000 euro de grootste som opstrijkt, beraadt zich nog over wat het met het geld gaat doen.

De tien steden en gemeenten die het meest krijgen uit de extra armoedepot (in euro)