Direct naar artikelinhoud

Nederlander misbruikte via webcam 400 kinderen

Een man van 40 uit Amsterdam zou via een webcam zo'n 400 kinderen hebben misbruikt. Onder hen ook zeker één Belgisch kind, zegt Evert Boerstra van het openbaar ministerie in Amsterdam.

De verdachte zit al een half jaar in de cel, maar het nieuws raakte pas gisteren bekend. Dit omdat de rechter tijdens een openbare zitting moest beslissen of Michel S. langer aangehouden blijft of niet. De rechter oordeelde van wel toen hij zicht kreeg over de omvang van het lopende onderzoek: mogelijk 400 slachtoffers waarvan er intussen 56 zijn geïdentificeerd. Het gaat over zowel jongens als meisjes, tussen 12 en 14 jaar. Michel S. zou verschillende aliassen hebben gebruikt om de kinderen aan te zetten tot seksuele handelingen. Zo gaf hij zich onder meer uit als meisje om jongens te benaderen.

Michel S. dreigde ermee om beelden op het internet te zetten of door te spelen aan familie of bekenden van het slachtoffer als ze niet op zijn eisen ingingen. Tot zover bekend heeft hij die dreigementen niet uitgevoerd. Hij zou ook nooit fysiek contact gehad hebben met zijn slachtoffers.

Momenteel zijn er slechts vijf aangiftes tegen Michel S. Volgens Evert Boerstra van het Amsterdamse openbaar ministerie weten veel kinderen nog niet eens dat ze slachtoffer werden van de man die werkzaam was in een bank. In hun zoektocht naar slachtoffers richten de speurders zich naast Nederland ook op Spanje, de Verenigde Staten en België. Boerstra bevestigt dat Nederland al de hulp inschakelde van ons land. "Er zijn een of twee Belgische slachtoffers", aldus Boerstra. "Momenteel worden de beelden nog bekeken om alle betrokkenen te identificeren. Dat is een hele klus. Hopelijk komt het tegen de zomer tot een proces."

De verdachte ziet volgens de politie in dat hij 'grenzen heeft overschreden'. Michel S. wil graag behandeld worden. Hij kwam nooit eerder in aanraking met justitie.