Direct naar artikelinhoud

Belgische clubs zijn grootverdieners

In een UEFA-verslag van 2012 staan Standard, Genk en Anderlecht in de top zes van Europese clubs die netto het meest verdienden aan transfers. Het gaat om meer dan tien miljoen euro.

AC Milan, Udinese en Tottenham vormen de top drie, met netto-inkomsten uit transfers van meer dan 30 miljoen euro, maar dan volgen drie Belgische clubs: Standard, Racing Genk en Anderlecht.

Opmerkelijk maar tegelijk een toevalstreffer, bekent financieel directeur Filip Aerden van Genk. "We danken dat aan een samenloop van omstandigheden: we speelden Champions League én deden met de verkoop van Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne twee supertransfers. Dat kan je niet op voorhand plannen of strategisch intekenen."

De Champions League-campagne van 2011-12 bracht de Limburgse club 11,2 miljoen euro op, terwijl Chelsea in 2011 17 miljoen euro neertelde voor Courtois en De Bruyne. "Maar spelers van dat kaliber heb je niet elk jaar in je team rondlopen en elke Belgische club moet jaarlijks een goede transfer doen of Europees spelen om een financieel evenwicht te bereiken."

Maar, zo vult Aerden nog aan, een financiële opsteker zoals 2011 maakt je wél financieel sterker. "Het geeft je meer body. Je kunt een uitgaande transfer uitstellen. Genk had De Bruyne graag langer gehouden, maar dat kon toen nog niet. Nu zou dat misschien wel kunnen."

Het verhaal van Standard en Anderlecht is erg gelijklopend. Standard deed sterkhouders Defour, Mangala, Witsel en Carcela voor ruim 26,5 miljoen euro van de hand, terwijl Anderlecht 24,5 euro overhield aan de transfers van Boussoufa, Legear en Lukaku.

Aerden: "België is een doorgeefland. We kunnen grote talenten niet houden. Ze sturen aan op een transfer en stellen zulke hoge looneisen dat we snel zijn uitgespeeld. Als je ze toch wil houden, impliceert dan een gigantische loonsverhoging. Maar wij hebben niet de budgetten van Engeland of Spanje."

Tegelijk lijken de Belgische clubs eerder behoudsgezind en voorzichtig: ondanks een grote spaarpot geven ze toch geen astronomische bedragen uit aan inkomende transfers, anders zouden ze niet zoveel nettowinst boeken.

Aerden: "Mboyo is met zijn vier miljoen de duurste transfer ooit voor Genk. Dat is historisch en heeft te maken met de buffer die we vorig jaar konden aanleggen."