Direct naar artikelinhoud

Opnieuw misbruik van personeel Apple-fabriek

Apple is opnieuw op de vingers getikt voor misbruik van personeel bij Chinese fabrieken. Ditmaal zou het Taiwanese concern Pegatron, dat voor Apple werkt, tientallen overtredingen hebben begaan.

Pegatron is door Apple ingehuurd voor de productie van een goedkopere versie van de Iphone en de de Ipad mini. De nieuwe onderaannemer, die tienduizenden personeelsleden heeft, heeft zijn zaakjes niet voor elkaar, aldus de actiegroep China Labor Watch. Apple en Pegatron hebben beloofd de gebreken op te volgen en waar nodig verbeteringen door te voeren.

Apple werkte de afgelopen jaren vooral samen met een ander Taiwanees concern, Foxconn, waar ook problemen werden geconstateerd. Foxconn beloofde verbeteringen, en de prijzen die aan Apple werden doorgerekend, gingen omhoog. Daarop kwam Pegatron in beeld, dat goedkoper zou zijn.

Foxconn doet overigens ook nog steeds veel opdrachten voor Apple, dat zelf geen fabrieken heeft en feitelijk niet meer is dan een firma die spullen ontwerpt en verkoopt.

Apple heeft wel een eigen gedragscode voor bedrijven waarmee het samenwerkt. In de praktijk blijken onderaannemers regelmatig die regels aan hun laars te lappen, blijkt uit het auditverslag dat Apple jaarlijks publiceert. Zo werd er vorig jaar in een kwart van de fabrieken ondermaatse arbeidsomstandigheden vastgesteld, van te lange werkweken tot zelfs gedwongen en kinderarbeid.

Ook bij het recente onderzoek van China Labor Watch werden dergelijke wantoestandenvastgesteld. Volgens de actiegroep duidt de herhaling erop dat Apple dan wel een mooie heeft, maar geen effectieve controle op de naleving. Dat is vreemd, zegt de actiegroep, want Apple slaagt er wel in om zijn producten perfect te maken, maar met de omstandigheden van de mensen die de spullen maken lukt dat al jaren niet.

Vrije vakbonden

De gigant uit Cupertino, Californië heeft voor het Amerikaanse personeel dat het ontwerp en marketingwerk doet juist zeer gunstige arbeidsvoorwaarden. De nieuwe CEO Tim Cook heeft het afgelopen jaar wel meer aandacht geschonken aan de wantoestanden bij de toeleveringsfabrieken in China.

Apple is de enige elektronicareus die een jaarverslag publiceert van de audits in de fabrieken. Grote concurrent Samsung uit Zuid-Korea, dat ook veel met Chinese fabrieken werkt, doet dit bijvoorbeeld niet. Vrije vakbonden zijn in China verboden, terwijl de staatsvakbond weinig doet voor werknemers. De bond is gelieerd aan de communistische partij, die goede banden heeft met de fabriekseigenaars en weinig moet hebben van stakingsacties.