Direct naar artikelinhoud

Berlusconi krijgt één jaar celstraf

Silvio Berlusconi zette vorige week dan wel een onverhoopt stembusresultaat neer, het heeft een Milanese rechter niet belet hem tot één jaar cel te veroordelen.

De voormalige premier is schuldig bevonden aan het schenden van het onderzoeksgeheim in de zaak omtrent de bank Unipol.

Voor wie de Cavaliere al achter de tralies waant: laat varen alle hoop. De uitspraak in de affaire-Unipol, uit 2005, vond plaats voor een rechtbank in eerste aanleg, wat inhoudt dat de beklaagde tot twee keer in beroep kan. Dat beroep belooft aan te slepen, en zolang het niet is uitgesproken kan Berlusconi op beide oren slapen.

Bovendien is het in Italië ongebruikelijk dat personen ouder dan 75 (Silvio 'de mummie' Berlusconi is 76) vastgezet worden. In het slechtste geval krijgt betrokkene huisarrest. In het scenario van zijn eigen voorkeur wordt Berlusconi straks gewoon opnieuw minister, en geniet hij politieke onschendbaarheid.

Het proces gaat terug op de illegale publicatie, in een van Berlusconi's kranten, van een afgeluisterd telefoongesprek. Dat voerde de linkse voorman Piero Fassino met de baas van bankverzekeraar Unipol. Unipol had net een bod gedaan op de Banca Nazionale del Lavoro (BNL). In het gesprek zegt Fassino aan de bankdirecteur: "Nu hebben we een bank." Volgens het openbaar ministerie kwam de publicatie niet alleen neer op het lekken van geheime informatie, Fassino zegt ook dat hij onherroepelijke politieke schade leed, luttele maanden voor de verkiezingen.

De uitspraak van gisteren is de eerste in een reeks van drie. Later deze maand volgt nog een vonnis in beroep in de zaak-Mediaset. In eerste aanleg oordeelt een rechter ook over Berlusconi's verantwoordelijkheid in het dossier over prostitutie met minderjarigen, de zaak-Ruby.