Direct naar artikelinhoud

Di Rupo kan Vlaamse harten (nog) niet veroveren

Afstandelijk en nietszeggend. De vele optredens van premier Elio Di Rupo in de Vlaamse media maken voorlopig weinig indruk. Dat was ook gisteren zo, toen hij te gast was in De zevende dag.

Er valt niet naast te kijken: al een aantal weken probeert premier Di Rupo via allerhande mediaoptredens de Vlaamse harten te veroveren. Zo was er vlak voor Kerst een bezoek aan het Glazen Huis, gevolgd door een interview in Dag Allemaal. Woensdag was er dan de uitreiking van de Gouden Schoen, waarna er interviews verschenen in haast alle weekendkranten. Last but not least was er gisteren nog een optreden in De zevende dag.

Dat interview met Ivan De Vadder had een klap op de vuurpijl kunnen zijn, maar sloeg in werkelijkheid weinig gensters. Opnieuw kregen we een bijzonder voorzichtige premier te zien. Eerder dan een bevlogen politicus, leek hier een lid van ons koningshuis aan het woord. Over het begrotingstekort zei Di Rupo dat we "extra maatregelen" moeten nemen. Welke maatregelen dan, en voor hoeveel precies? "Het is te vroeg om over maatregelen te spreken."

Ook een mooie voorzet van De Vadder, leverde Di Rupo geen doelpunt op, of het moet zijn dat u wél warm wordt van de gedachte dat de premier Vlamingen "wel solidair en sympathiek" vindt. En met het risico om in herhaling te vallen: aan dat Nederlands van de premier is nog werk. Di Rupo's gisteren gedane belofte - "Ik leer les bij" - klonk maar weinig geruststellend.

Charmeoffensief mislukt dus? Voor UA-politicoloog Peter Van Aelst is dat een te harde conclusie. "Ik zie toch enige vooruitgang. Vroeger hoorde je hem enkel Nederlands spreken op persconferenties, nu durft hij al naar De zevende dag. Toen hij vorige maand langskwam bij Music for Life heb ik mijn tv nog uitgezet. Het optreden in De zevende dag was toch al iets meer te harden. Al bleef hij, zeker in vergelijking met de natuurlijke flair van Bart De Wever, wel een houterige verschijning."

Dat Di Rupo inhoudelijk weinig te melden had, kun je hem volgens Van Aelst niet kwalijk nemen. "Hij heeft er duidelijk voor gekozen om als premier voorlopig weg te blijven van het politieke gewoel. Daar valt wel iets voor te zeggen. Al zal hij dat natuurlijk geen twee jaar kunnen volhouden."

"Ik vrees dat zijn grootste probleem toch nog altijd de taal is. Zijn Nederlands is simpelweg niet goed genoeg om communicatief te scoren." Al zou die handicap op iets langere termijn net een troef kunnen zijn." Van Aelst: "Als mensen zien dat zijn Nederlands verbetert, dat hij met andere woorden zijn best doet, kan dat hier sympathie opwekken."

In een spraakmakend opiniestuk in De Morgen voorspelde voormalig reclamemaker Guillaume Van der Stighelen vorige maand dat Vlaanderen ooit van de nieuwe premier zal houden. Van der Stighelen vindt het vandaag nog te vroeg om te zeggen of hij "al dan niet gelijk heeft gekregen". Wat Di Rupo's charmeoffensief betreft wil hij ook liever geen commentaar kwijt. Wel heeft hij, om de premier te helpen bij het veroveren van de Vlaamse harten, een tip. "Laat u adviseren door een rechtse Vlaming. Van linkse Vlamingen kan hij weinig leren. Hij kan dus beter te rade gaan bij die ruime groep Vlamingen die hij nog niet goed kent: de rechtse Vlamingen."