Direct naar artikelinhoud

Afrikaans Nationaal Congres viert honderdste verjaardag

Met een grote bijeenkomst in de stad Bloemfontein heeft de Zuid-Afrikaanse regeringspartij en voormalige verzetsbeweging Afrikaans Nationaal Congres (ANC) haar honderdste verjaardag gevierd. Het hoogtepunt van de plechtigheid werd een toespraak door president Jacob Zuma (foto bovenaan), gisteravond. Op een middernachtmis op vrijdag stak Zuma al een kaars aan voor het eeuwfeest van zijn partij.

Het ANC is de oudste zwarte verzetsbeweging in Afrika. De beweging werd begin 1912 in het leven geroepen in Mangaung, vlak bij Bloemfontein.

Terwijl president Zuma de voorbije dagen vooral probeerde om een beeld van eenheid op te roepen, schreef de Zuid-Afrikaanse pers vooral over de verdeeldheid binnen de formatie.

Wie er in Bloemfontein niet bij was, was oud-president Nelson Mandela (94). 'De president is best opgewekt maar hij is erg, erg oud', zei een woordvoerder. Wel present gaven aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu alsook de Amerikaanse zwarte mensenrechtenactivist en voormalige presidentskandidaat Jesse Jackson. Ook ruime delegaties uit andere Afrikaanse landen waren aanwezig.

Vanuit de hele wereld ontving het ANC gelukwensen, onder meer van de Britse premier David Cameron en van de Franse president Nicolas Sarkozy.

(LD)