Direct naar artikelinhoud

Parlement pakt slechte wetten eindelijk aan

De Kamer wil eindelijk werk maken van het evalueren van slechte wetten. De fractieleiders overleggen vandaag met voorzitter André Flahaut (PS) over de vraag of het Parlementair Comité Wetsevaluatie wordt geactiveerd. Het Comité kan zich meteen buigen over een lijst met tientallen wetten die aan herziening toe zijn.

België worstelt niet alleen met een wildgroei van wetten, veel van die teksten zijn van een erbarmelijke kwaliteit. In 2004 zette de Kamer het licht op groen voor een Parlementair Comité voor wetsevaluatie. Het duurde uiteindelijk tot 2007 vooraleer ook de Senaat zich achter het initiatief schaarde waardoor elf Kamerleden en elf senatoren wetten die tegenstrijdig, onaangepast of in onbruik zijn geraakt systematisch moeten bijwerken of afschaffen.

Begin vorig jaar kwam het comité voor het eerst bijeen, maar concreet resultaat werd niet geboekt. Ondertussen heeft het college van procureurs-generaal sinds de goedkeuring van de wet jaar na jaar een rapport opgesteld van wetten die voor de rechtbanken moeilijkheden hebben opgeleverd bij hun toepassing of interpretatie. De lijst is indrukwekkend lang aan het worden.

In hun laatste verslag merkten de procureurs-generaal ironisch genoeg op dat "gezien de afwezigheid van overleg en van contacten met het Parlementair Comité" de wet die de wetsevaluatie invoert beter geëvalueerd zou worden. De rapportage leidde immers niet tot enige actie." De magistraten riepen het parlement op om een aantal dringende knelpunten aan te pakken.

N-VA-kamerlid Sarah Smeyers stelt zich vragen over het feit dat het Parlementair Comité nog niet is samengekomen. Ze kijkt in de eerste plaats naar Kamervoorzitter André Flahaut (PS). "Als hij zegt dat het Comité van start moet gaan, dan zal het starten." De Franstalige socialist kreeg hierover vorige week op de bijeenkomst van de fractieleiders en (onder)voorzitter(s) een vraag van de Vlaams-nationalistische fractieleider Jan Jambon.

"Het is de eerste keer dat ik hierover een vraag gekregen heb, sinds ik Kamervoorzitter ben", zei Flahaut. "Ik heb de diensten van de Kamer gevraagd een nota op te stellen. Dat lijkt me nuttig. Bedoeling is onder meer duidelijk te weten wat de precieze taak is van het Comité. Vandaag zullen we kennis nemen van de nota en als er consensus is over de start van het Comité dan zie ik geen probleem."

Smeyers hoopt dat er snel schot in de zaak komt. "Op dit moment lachen we niet alleen met het werk van de procureurs-generaal, maar eigenlijk ook met onszelf. Het gaat niet om gigantische wetten, maar om verbeteringen om bepaalde zaken werkbaarder te maken. Nu er geen volwaardige regering is, kan het parlement bewijzen dat het zich wel nuttig kan maken."