Direct naar artikelinhoud

Beke onderzoekt financieringsmodel met opcentiemen

De werkzaamheden van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) concentreren zich deze week op de uitbouw van een financieringsmodel dat draait rond opcentiemen. In het voorstel dat Beke begin deze maand voorlegde aan partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) was er nog sprake van de split rate (gesplitst tarief), maar dat voorstel werd na ruim overleg afgeschoten door de PS - geruggesteund door de andere Franstaligen.

Op hun aansturen heeft Beke de technische werkgroep ‘Financieringswet’ aan het werk gezet om een model van fiscale autonomie uit te dokteren waarbij de gewesten opcentiemen of afcentiemen kunnen doorvoeren op de federale belastingen. Niet dat de Vlamingen daar in geloven maar op die manier wil Beke tegemoet komen aan het “geopolitieke denken” van de Franstaligen.

Veel vooruitgang werd er gisteren alvast niet geboekt, en dat geldt evenzeer voor de werkgroep B-H-V die eveneens bijeenkwam. Op het vlak van gezondheidszorg verliepen de gesprekken iets vlotter maar door de uithuizigheid van onder meer PS-voorzitter Di Rupo en een aantal experts werkt Beke nog tot en met dit paasweekend met de handrem op.

De vandaag geplande vergadering tussen Beke en partijvoorzitters De Wever en Di Rupo gaat niet door, ook omdat Bekes grootmoeder afgelopen weekend overleed. De enige afspraak in de werkagenda van de onderhandelaar is tot nader order zijn bezoek aan de koning op 29 april.

Wouter Beke weigert zich uit zijn lood te laten slaan door de ‘feitelijke deadline’ van eind april, die De Wever eind vorige week herhaalde.