Direct naar artikelinhoud

Meeste tweets gaan over De Wever (en hij zit niet eens op Twitter)

Bart De Wever is met ruime voorsprong de meest besproken Vlaamse politicus op Twitter, zo blijkt uit een analyse. Hij heeft zelf geen account maar roept uitgesproken gevoelens op.

Als elke vermelding op Twitter een stem zou opleveren, dan wint Bart De Wever de verkiezingen zondag ruimschoots. Dat blijkt uit een analyse van de Nederlandse onderzoeker Erik Tjong Kim Sang (Meertens Instituut), die tussen 1 en 16 mei ruim 18 miljoen Nederlandstalige tweets (een steekproef, of zowat 60 procent van het totale aantal) analyseerde.

Daarvoor onderzocht hij hoe vaak de Twitternaam en volledige naam (bijvoorbeeld '@MP_Peeters' en 'Kris Peeters') van de kopstukken voorkwam. "Omdat Bart De Wever geen Twitternaam heeft, hebben we daar de afkorting 'BDW' gebruikt. Analyses van enkel achternamen bleken niet zo betrouwbaar omdat bijvoorbeeld niet elke 'Peeters' naar de minister-president verwijst", aldus Tjong Kim Sang.

Alle tweets werden ook geanalyseerd op het vlak van taalgebruik. "Zo kunnen we er dan een sentiment opplakken. Van heel negatief naar heel positief. Het meest positief zijn de tweets van en over Liesbeth Homans. Dat komt omdat zij haar volgers telkens bedankt in haar tweets, wat een erg positieve score oplevert. Johan Vande Lanotte scoort dan weer het slecht omdat een negatieve tweet over hem heel veel geretweet is. Zoiets kan je sentimentsscore ineens sterk beïnvloeden"

Volwassen mannen

Maar de sentimentsscores zijn geen betrouwbare voorspelling van de uitslag. "In 2011 hebben we in Nederland de uitslag proberen voorspellen met Twitter, maar dat is niet gelukt. Niet iedereen zit op Twitter, en het is ook geen correcte weergave van de bevolking."

Zo blijkt dat 84 procent van alle tweets over politici afkomstig is van mannen. "Monica De Coninck (sp.a) heeft met 30 procent de grootste respons bij vrouwen. Ook blijkt dat de meeste tweets over politici van mensen boven de 26 komen, maar 4 procent komt van tieners tussen 10 en 17 en 33 procent van jongeren tussen 18 en 25. Joke Schauvliege (CD&V) kreeg van alle politici de meeste respons van tieners en Peter Mertens (PVDA) bij de jongeren."

Opmerkelijk: Maggie De Block (Open Vld) wordt amper vermeld op Twitter, hoewel ze het erg goed doet in de peilingen. Ze heeft wel geen Twitteraccount, maar ook Bart De Wever heeft dat niet. "Maar hij komt voortdurend in het nieuws. Wie bijvoorbeeld op televisie komt, krijgt meteen veel aandacht op Twitter. Zo zie je dat er serieuze pieken waren in de vermeldingen tijdens uitgezonden debatten. Zonder traditionele media is het volgens mij trouwens moeilijk om te scoren op sociale media."

Iets wat niet-twitteraar Bart De Wever ongetwijfeld als muziek in de oren zal klinken. "Hij blijft weg van Twitter omdat die korte berichten hem niet liggen", zegt woordvoerder Joachim Pohlmann. "Maar ook uit zelfbescherming. Elke tweet is een potentieel risico." Dat hij zoveel besproken wordt op Twitter, is evenwel geen verrassing voor hem. "Hij roept heel uitgesproken gevoelens op. Mensen ijken hun meningen graag op hem."