Direct naar artikelinhoud

'Gevaarlijk' drankje Tooters scoort bij jongeren

Tooters, een hippe alcohol-shooter in flashy kleuren, is sinds vorige maand te koop in België. Het drankje bevat 14,9 procent alcohol en zit in een proefbuisje van amper 25 milliliter, maar oogst het kritiek bij de Centra voor alcohol- en andere drugproblemen (CAD).

"Kleurrijke verpakkingen, exotische namen en flashy kleurtjes: de sterke drank is overduidelijk gericht op zeer jonge pubers", zegt Marcel Vanhex, directeur van CAD Limburg. "Iemand van die leeftijd weet niet aan welke gevaren hij of zij zich blootstelt."

Tooters komt overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, waar het drankje al langer scoort bij de jeugd. Het spreekt tot de verbeelding met zes flashy kleurtjes, ofwel 'zes exotische smaken'. Populair is het felblauwe 'Blue-Dacious Kamikazi', een combinatie van vodka en blue caraçao die zijn naam niet heeft gestolen.

Tooter-party's

"Het drankje is niet gemaakt om de hele avond te drinken", geeft Jennefer ten Haaf van Tooters toe. Toch heeft Tooters nu al plannen om heuse Tooter-party's te organiseren in de discotheken en danscafés in ons land.

"Drankjes, T-shirts, reclameschermen, gadgets: de hele avond zal in het teken staan van Tooters", aldus ten Haaf. Van een echte hype is voorlopig nog geen sprake. "Op dit moment is het alleen nog maar verkrijgbaar in tankstations, maar we proberen ook zo snel mogelijk door te breken in de horeca."

Wie zich toch wil wagen aan een flashy proefbuisje, kan onder meer kiezen uit wodkacombinaties als de Ultimate Apple-tini (met appellikeur), de Red Diculous On The Beach (met perzik- en frambooslikeur) of de Yellin' Melon Balls (met meloenlikeur).