Direct naar artikelinhoud

CEO Pierre Mariani dreigt met faillissement van Dexiaholding

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) en Dexia-CEO Pierre Mariani spelen hoog spel over de nieuwe staatswaarborgen. Mariani dreigt met een faillissement, wat ons land 55 miljard euro zou kosten. 'We gaan niet 'Amen' zeggen na elk voorstel", antwoordt Vanackere. 'Mariani bluft.'

De Dexiaholding diende woensdag haar herstructureringsplan in bij de Europese Commissie. De belangrijkste ingreep is dat opnieuw 90 miljard euro staatswaarborgen worden opgevraagd, tegen een vergoeding van vijf basispunten of 0,05 procent per jaar. Dat is een stuk minder dan de gebruikelijke 100 basispunten, maar voor de holding is het de enige manier om overeind te blijven.

De Belgische regering gaat echter niet akkoord: de vraag naar bijna gratis waarborgen werd meteen afgewezen. Omdat de lage vergoedingen een streep door de budgettaire verwachtingen zijn, én vooral omdat de regering in deze discussie een mogelijkheid ziet om de verdeelsleutel van de staatswaarborgen voor Dexia te heronderhandelen met Frankrijk en Luxemburg. Momenteel torst België 60 procent van die garanties, goed voor 55 miljard euro.

Maar het spelletje blufpoker dreigt uit de hand te lopen. Mariani denkt eraan om een uitzonderlijke raad van bestuur bijeen te roepen, waarop de Dexiaholding dan alleen failliet kan worden verklaard. In dat scenario zouden de staatswaarborgen aangesproken worden en ons land dus 55 miljard euro moeten betalen.

Minister Vanackere panikeert niet. "Het gaat hier duidelijk om een onderhandelingstechniek. Mariani wil zoveel mogelijk uit de brand slepen, maar België zal koelbloedig zijn belangen verdedigen. We gaan niet zomaar 'Amen' zeggen na elk voorstel."

"De onderhandelingen met de Franse minister van Financiën Francois Baroin verlopen vlot. We kunnen stilaan beginnen aan de dialoog met Eurocommissaris voor Mededinging Joaquin Almunia. Ook met de revisoren is er een goed contact. Het gaat de juiste kant op. En dat dreigement van Mariani verandert daar niets aan. Je kunt trouwens mee vaststellen dat er nog geen uitzonderlijke raad van bestuur is samengeroepen. Mariani bluft."