Direct naar artikelinhoud

ING voorspelt groeivertraging

"De aangename verrassingen voor België zijn uitgeput." Dat hebben Peter Vanden Houte en Thierry Masset, de hoofdeconoom en de hoofdstrateeg van ING België, gezegd bij de voorstelling van hun halfjaarlijkse vooruitzichten. "Ons land kon teren op de Duitse groei en de uitstekende groeicijfers in het eerste kwartaal, maar die verrassingen zullen niet blijven komen."

ING is voorzichtig. Ook bij de groeiverwachtingen scoort ons land niet goed. ING verwacht in 2011 een groei van 1,9 procent die in 2012 zou vertragen tot 1,5 procent. Dat is opvallend laag in vergelijking met andere instellingen. De Nationale Bank voorspelde woensdag groeicijfers van 2,6 procent in 2011 en 2,2 procent in 2012. ING duikt ook onder de prognoses van het Federaal Planbureau.

"Je moet de relatief gunstige groeiprognoses voor heel 2011 voorzichtig interpreteren. Als de groei vanaf het tweede kwartaal tegenvalt, zal het jaargemiddelde nog redelijk zijn door het sterke eerste kwartaal", klinkt het.

Ook de afkoeling van de wereldeconomie kwam ter sprake. "De groei vertraagt, maar hij zal niet stokken. Al moeten we de omwentelingen in het Midden-Oosten in het oog houden. Als er in Saoedi-Arabië een revolutie komt, zullen de olieprijzen stijgen, wat de inflatie omhoog zal duwen."

Vanden Houte en Masset geven nog mee dat het niet interessant is te beleggen in obligaties van rijke landen gezien de slabakkende Amerikaanse markt en de Griekse crisis. Als alternatief raden ze wel obligaties uit groeilanden in de lokale munt aan.