Direct naar artikelinhoud

85 procent apps vloekt met privacywet

Het overgrote deel van de apps die we downloaden op onze smartphone of tablet is niet in orde met de privacywetgeving. Bij een internationaal onderzoek van meer dan 1.200 apps bleek slechts 15 procent te voldoen aan de wettelijke bepalingen. In België ligt dat percentage zelfs nog de helft lager.

We houden van onze privacy, maar dat wil nog niet zeggen dat we er ook altijd stil bij staan dat apps persoonlijke gegevens verwerken, bijhouden en doorspelen. Zonder veel nadenken downloaden we apps die het niet altijd even nauw nemen met de privacywetgeving, zo blijkt uit een internationaal onderzoek van 26 privacycommissies.

Applicaties krijgen toegang tot grote hoeveelheden persoonsgegevens, zonder fatsoenlijk uit te leggen waarvoor ze gebruikt zullen worden.

Bij de 1.211 onderzochte apps zitten gratis en betalende Apple- en Android-applicaties, variërend van spelletjes over gezondheids- en fitheidsapplicaties tot nieuwsapps en bankapps. In slechts 15 procent van de gevallen geven die duidelijke informatie over de verzameling, het gebruik en het doorgeven van persoonlijke gegevens, zoals de wet voorschrijft.

Betere bescherming

Het internationale onderzoek past in de tweede jaarlijkse privacy sweep van het Global Privacy Enforcement Network (GPEN), dat ijvert voor een betere privacybescherming.

Bij het Belgische luik van het onderzoek onderzocht de Privacycommissie veertig apps in vier sectoren: gezondheid, spelletjes, kantoor en typisch Belgische apps, zoals die van De Lijn of NMBS. Slechts drie van de veertig apps (7,5 procent) bleek voldoende duidelijke informatie te geven.

Eva Wiertz van de Privacycommissie: "Apps moeten voor je ze downloadt aangeven welke persoonlijke gegevens ze zullen bijhouden voor welke doeleinden. En de gebruiker laten kiezen of hij het daar mee eens is. De meeste houden zich daar niet aan. Veel apps vragen toegang tot je gegevens terwijl je ze gebruikt.

"Maar toch hoort er een belangrijke nuance bij dat lage cijfer: het gaat om een eerste onderzoek van veertig apps. Een grondig juridisch onderzoek is dit nog niet, maar op basis van dit onderzoek komt dat er voor sommige apps wel. Voor hoeveel en welke? Dat weten we nu nog niet. Het gaat om een internationale actie en we willen daarover op dat niveau overleggen."

Overtredingen

De onderzoekers toonden zich ook bezorgd over de aard van de gevraagde toestemmingen voor bijna een derde (31 procent) van de onderzochte apps. Zij hadden de indruk dat de toestemmingen verder gingen dan wat je zou kunnen verwachten op basis van de functies van de app, en de bijbehorende privacyverklaring.

Eva Wiertz: "Er schort nog heel wat, maar soms heeft het ook te maken met onwetendheid over de wetgeving. Het is nog vrij nieuwe materie. Al zijn er ongetwijfeld ook bij die gewoon proberen kijken hoe ver ze kunnen gaan."

De Privacycommissie zal contact opnemen met app-ontwikkelaars en hun klanten, om hen te vragen waarom ze om bepaalde informatie verzoeken en wat ze ermee van plan zijn. Bij flagrante overtredingen zal zij de ontwikkelaars in gebreke stellen. Indien nodig zal de Privacycommissie hun dossier ook doorgeven aan de bevoegde autoriteiten.