Direct naar artikelinhoud

Franstaligen partijen duwen Wouter Beke de regering in

De Franstalige partijen, formateur Elio Di Rupo (PS) incluis, willen CD&V-voorzitter Wouter Beke absoluut in de nieuwe regering. Bij CD&V geven ze toe dat regeringsdeelname voor Beke 'een reëel scenario' is, maar staan ze niet te springen om nog eens op zoek te gaan naar een nieuwe voorzitter.

Noot vooraf: er wordt officieel niet over ministerportefeuilles gepraat. "Dat gebeurt pas op het einde van de rit, formateur Di Rupo heeft nog niet eens een coalitiekeuze gemaakt", luidt de officiële reactie. Maal acht. Of maal zes, als je de groenen niet meetelt.

Maar achter de schermen wordt er de voorbije dagen en weken - sinds er weer vaart in de onderhandelingen zit en een regering eindelijk realistisch lijkt - discreet gesleuteld aan de grote lijnen van Di Rupo I. Zo dringen de Franstalige partijen er bij CD&V op aan om voorzitter Beke minister te maken. Verschillende CD&V-toppers kregen van Franstalige zwaargewichten te horen dat het "zeer wenselijk" zou zijn dat de partijleider zélf in de nieuwe federale regering stapt. "Het is niet ons voorkeurscenario, maar het is wel een reële piste", klinkt het bij CD&V.

Zijn collega's rond de onderhandelingstafel willen Beke onder andere bevoegd maken voor Institutionele Hervormingen. Minister van Staatshervorming, zo u wil. Die portefeuille wordt nu nog gedeeld door de vicepremiers Didier Reynders (MR) en Steven Vanackere (CD&V), maar is bij gebrek aan een staatshervorming een lege doos. In Di Rupo I ligt er na de zesde staatshervorming veel meer werk op de plank. Beke zou als minister in de ideale positie zitten om erover te waken dat de hard bevochten, voor CD&V zo belangrijke communautaire akkoorden daadwerkelijk worden uitgevoerd. Met dat argument hopen de Franstaligen hem te overtuigen.

Beke liet intern bij CD&V al verstaan dat hij het liefst gewoon partijvoorzitter blijft. Hij is nog maar een dik jaar op post, na het onverwachte afscheid van Marianne Thyssen. Bovendien is CD&V al aan zijn vierde voorzitter op evenveel jaar tijd toe: Jo Vandeurzen, interimaris Etienne Schouppe, Thyssen en nu Beke. De christendemocratische achterban is zo stilaan murw gestemd.

Maar als Beke geroepen wordt, en christendemocraten blijven daar gevoelig voor, dan achten zijn partijgenoten het niet onlogisch dat hij vertrekt. "Alles hangt natuurlijk af van de portefeuille die hij krijgt. Maar het is wel een sterke geloofsbelijdenis in de nieuwe regering als je daar als voorzitter zelf in gaat zitten", klinkt het in kringen rond de CD&V-kopman.

"De voorzitters zijn tenslotte toch de architecten van de staatshervorming. Beke als ex-koninklijk onderhandelaar zelfs nog meer dan de anderen. Di Rupo I zal het niet makkelijk hebben en heeft door de crisis van bijna vijfhonderd dagen sowieso al een jaar minder dan normale regeringen, het is belangrijk om daar de sterkste figuren in te zetten. En Beke is nog altijd de voorzitter van de grootste Vlaamse partij in de nieuwe regering."

Crevits for president?

Als de groenen niet mee regeren, en daar ziet het nog altijd naar uit, kan CD&V in principe rekenen op drie ministerportefeuilles. Gaat Beke op de Franstalige lokroep in, dan blijven er nog twee stoelen vacant. De namen van buitenlandminister Steven Vanackere en van defensieminister Pieter De Crem vallen het vaakst. CD&V aast wel op een departement waar het mogelijk is om op drie jaar tijd zichtbare veranderingen te realiseren, het PS-bastion Sociale Zaken staat met stip genoteerd.

Met drie mannelijke ministers wordt Beke idealiter opgevolgd door een vrouw, kwestie van het evenwicht toch een beetje te herstellen. Inge Vervotte verlaat de politiek, Thyssen heeft de focus volledig op Europa gericht, de partij heeft amper vrouwelijke boegbeelden over. Beke steeg als ondervoorzitter een trapje in de partijhiërarchie na de exit van Thyssen, maar de twee huidige vrouwelijke ondervoorzitters - Cindy Franssen en Griet Smaers - wegen toch een paar maten te licht om CD&V aan te voeren.

Bij eliminatie kijken verschillende CD&V'ers naar Vlaams minister Hilde Crevits. Stemmenkanon, een redelijk foutloos parcours als minister, een ACW-stempel: ze beschikt over het ideale profiel om de partij te leiden bij een verhuis van Beke. Alleen, Crevits heeft zelf laten verstaan dat ze in Vlaanderen wil blijven en minister-president Kris Peeters heeft er een erezaak van gemaakt om van de Vlaamse regering niet langer de duiventil te maken die ze ooit was. Maar als Crevits geroepen zou worden?