Direct naar artikelinhoud

'Ik wil niet langer enkel dat kutwijfje zijn'

TELEVISIE. Op De slimste mens afstemmen kan zware gevolgen hebben. Conny Komen, Sarah Vandeursens alter ego in het geschifte elektrotrashfenomeen Kenji Minogue, schrikt er niet voor terug om iemand een 'djoef op zin muile' te geven. Gelukkig is het wel degelijk Sarah die morgen haar tv-debuut maakt.

Sarah wie? Vandeursen (31) vormt samen met Emilie De Roo (35) het compleet van de pot gerukte kitschduo Kenji Minogue (West-Vlaams voor 'ken je me nog?'). Nummers als 'Veranda' en 'Gazastrook' maken van Conny Komen (Sarah) en Fanny Willen (Emilie) de geschiftste wijven van het moment op uw radio. De twee brachten onlangs het album De groetjes uit, vol vette beats en foute West-Vlaamse oneliners. Ook hun optredens blinken uit in waanzinnige nietszeggendheid, maar met een spektakelwaarde om u tegen te zeggen. Aalsters burgemeester Christoph D'Haese kan ervan meespreken: tijdens een recent optreden van de groep in zijn thuisstad dook Fanny Willen plots het publiek in en deed de burgervader doodleuk en met volle overgave binnen.

Heerlijke nonsens of klinkklare onzin: de meningen zijn verdeeld. Maar Kenji Minogue werkt. Wat begon als een geïmproviseerd probeersel dat op YouTube werd gezwierd ('Naam familienaam') is uitgegroeid tot 'die rare groep van de Gentse Feesten en Pukkelpop die je eens moet gezien hebben'. Dus staan de twee binnenkort in hun foute glitterpakjes op het podium van een uitverkochte AB Club. En is er ook interesse vanuit Frankrijk en Duitsland.

Verwilderde blik

Kenji Minogue is hot. Vandeursen begrijpt zelf niet wat haar overkomt. "Het is allemaal een beetje uit de hand gelopen", zegt ze."Er is nooit een uitgestippeld plan geweest. Wij vragen ons voortdurend af what the fuck er eigenlijk aan het gebeuren is. En vooral: waar eindigt dit? Dat West-Vlaams in Parijs, dat is toch absurd?"

Wat maakt deze waanzin dan zo aantrekkelijk? "Wij maken onszelf echt belachelijk, hè. We smijten ons met volle overgave op dat podium en tonen ons publiek hoe het is om uit jezelf te breken. Mensen herkennen dat gevoel van zelfrelativering. En ze willen dat eigenlijk stiekem ook", meent Vandeursen.

De Kenji-lovers mogen dan wel in de meerderheid zijn, zoals het elk volwaardig fenomeen beaamt, zijn er ook haters. "Ik zie vaak mensen op de eerste rij met een verwilderde, zelfs verschrikte blik in de ogen. Die zijn echt bang van ons. Ik vind dat fantastisch. Of ja, Conny geniet daar toch hard van." Conny Komen, Vandeursens artistieke uitlaatklep, is de verpersoonlijking van Clement Peerens' "lelijk foorwijf". Een arrogant mens dat woest in haar stemvervormer schuimbekt tijdens shows. Het gaat zelfs zo ver dat mensen zich afvragen of Conny nu eigenlijk een man of een vrouw is.

Vandeursen heeft Conny nodig. "Als Conny kan ik me vanalles permitteren en dat werkt enorm bevrijdend. Ik geniet ervan om haar te zijn", zegt ze. Al begint het de laatste tijd toch wat te wringen. "Ik wil niet alleen maar met dat kutwijfje van een Conny geassocieerd worden. Ik ben veel meer dan dat, weet je. Ik kan best ook wel serieus zijn", benadrukt ze. Daarom was ze opgelucht toen de makers van 'De Slimste Mens' Sarah, en niet Conny, in hun programma wilden.

Sarah, niet Conny

Vandeursen stemde toe met haar deelname na een veel te vroege telefoon na een nachtje Gentse Feesten ("Ik had met mijn domme slaapkop natuurlijk weer ja moeten zeggen."). Toch heeft ze er geen spijt van, ook al was ze behoorlijk zenuwachtig. "Het was eventjes zoeken voor mij, want ik zat daar als Sarah, niet als Conny. Dus moest ik eerst eens goed nadenken over wie ik alweer was."

Dat ze tussen Jeroen Meus en Guillaume Van der Stighelen kwam te zitten, was ook niet meteen een geruststelling. "Ik was nogal geïntimideerd door die twee. Jeroen zat daar maar wat in zijn zetel onderuitgezakt. En ik met mijn korte rokje en hoge hakken die ik anders nooit draag. Een vreemde en overweldigende ervaring. Ik heb me de hele aflevering zitten afvragen wat ik daar eigenlijk in godsnaam deed." Al heeft Vandeursen niets dan lof voor haar medekandidaten. "Zeer lieve mensen, ze hebben me goed opgevangen."

Het is nog maar de vraag of Vandeursens deelname aan De slimste mens Kenji Minogue extra naamsbekendheid zal opleveren. Al hoeft dat eigenlijk niet. "Wij hebben geen ambitie om mainstream te worden. In die zin was De slimste mens misschien niet zo'n goede zet", zegt ze twijfelend. "Wij willen vooral blijven experimenteren. Dat kan veel minder als je bekend wordt. Alles moet dan goed zijn, falen is geen optie meer. En dan breng je al snel meer van het zelfde, gewoon omdat het grappig is." En dat wil Kenji Minogue niet, klinkt het ferm. "Het moment dat we voelen dat we gekneed worden: dan stopt het voor ons."

Net daarom neemt Kenji Minogue in november een adempauze. "Eventjes herbronnen", noemt Vandeursen het. Ze sukkelt wat met een dertigersdip. "De typische levensvragen, je kent dat wel, wie ben ik en wat doe ik hier", zegt ze. "Weer wat meer Sarah zijn, dat wil ik." Al benadrukt ze wel hoe heerlijk ze het vindt om een deel van Kenji Minogue te zijn. "Wij hadden nooit gedacht dat dit ons kon overkomen."

Maar eerst met gemengde gevoelens haar tv-debuut meemaken dus. "Ik ga samen met de collega's van Kenji kijken, flesje wijn kraken", zegt ze. "Ik ben blij dat ze me toch overtuigd hebben om te kijken, ik kan er tenslotte maar uit leren. Je weet nooit dat ik nog eens op tv kom."