Direct naar artikelinhoud

Veel volk en open grenzen

Meliandou ligt in een bosrijk gebied nabij Sierra Leone en Liberia. Mensen steken er regelmatig de grens over, op zoek naar werk of op bezoek bij familie. Het verklaart mee waarom deze ene besmetting zo snel in andere landen opdook. Een vriend van de familie van Emile raakte besmet en stierf in Sierra Leone. Een besmette neef reisde naar de Guinese hoofdstad Conakry. En van daaruit zette het virus zijn reis gestaag verder.

"In het verleden bleven die uitbraken erg lokaal", legt professor Callens uit. "Nu gingen mensen erg vlot de grenzen over, vaak naar dichtbevolkte gebieden. Eer duidelijk was dat het om ebola ging, was het virus al in drie landen aanwezig." Peter Piot is het daarmee eens. "Omdat mensen zo mobiel waren, was het ongelofelijk moeilijk om na te gaan wie contact had met geïnfecteerde personen", zei hij aan Der Spiegel. "Zeker in grote steden - en meer bepaald in chaotische sloppenwijken - is het virtueel onmogelijk om mensen te vinden die contact hebben gehad met de patiënten."

Daar komt nog bij dat mensen vandaag vaker en gemakkelijker het vliegtuig nemen, waardoor het virus inmiddels ook op Europese en Amerikaanse bodem is opgedoken. Wie nog geen symptomen vertoont is weliswaar nog niet besmettelijk, maar raakt wel makkelijk een vliegtuig op.