Direct naar artikelinhoud

Antwerpse paringsdans voor Turtelboom

Annemie Turtelboom (Open Vld) krijgt plaats twee op de lijst als ze zich aansluit bij de Antwerpse kartellijst sp.a/CD&V. Een probleem voor Bart De Wever (N-VA)? Of juist niet?

"Als Open Vld interesse heeft in de stadslijst en Turtelboom aanbrengt als lijsttrekker, ligt het voor de hand dat zij de tweede plaats krijgt op de lijst." Dat zei plaatselijk sp.a-voorzitter en schepen Guy Lauwers woensdag op de lokale nieuwjaarsreceptie. Wat bijzonder goed leek op een uitnodiging, werd gisteren snel als "voorbarig" (sp.a-burgemeester Patrick Janssens) "hypothetisch" (CD&V-boegbeeld Marc Van Peel), maar anderzijds ook "logisch". Van Peel: "Mocht Open Vld toetreden tot het kartel, dan is het de logica zelve dat Turtelboom op de tweede plaats zou komen. Als Janssens de lijst trekt, moet een vrouw volgen."

Sinds Turtelboom besliste dat ze naar Antwerpen zou verhuizen voor de gemeenteraadsverkiezingen, leek meteen het gevecht om de minister van Justitie geopend. Turtelboom kan een rol spelen in de nakende tweestrijd tussen Janssens en N-VA-voorzitter Bart De Wever om de burgemeesterssjerp. Terwijl Open Vld volgens de recentste peiling eerder een dwergpartij wordt in Antwerpen, zouden zij tijdens de coalitiekeuze wel eens kunnen beslissen wie die sjerp mag aansnoeren. Stappen de liberalen in het kartel, ishun keuze al op voorhand gemaakt. De Wever rest dan enkel Groen en Vlaams Belang als potentiële partner.

Open Vld zou De Wever dus op voorhand 'buitenspel' kunnen zetten. Maar net dat is misschien wel de slechtst mogelijke zet. Bij de liberalen zal niemand het officieel toegeven, maar De Wever in het isolement stoppen, is het laatste wat ze daar willen. De grote vraag is immers wat er in 2014 volgt. Wordt De Wever burgemeester van Antwerpen - officieel is hij nog geen kandidaat -, dan volgt voor hem en N-VA een moeilijke oefening om hem vervolgens tijdens de Vlaamse en/of federale verkiezingen als kopman uit te spelen. Open Vld zou De Wever maar al te graag dwingen om te kiezen.

Bovendien zou het een slecht idee zijn voor Open Vld om van Antwerpen het evaluatieforum te maken van de huidige federale regering. Stappen de liberalen in het kartel, dan zitten daar meteen de drie Vlaamse partijen in die deel uit maken van Di Rupo I. Strategisch gevaarlijk, dus.

Bij Open Vld Antwerpen willen ze dan ook niet reageren op de uitnodiging die zo niet mag worden genoemd. "We zijn bezig met het inhoudelijke", zegt lokaal voorzitter Axel Polis, die het woord voert voor Turtelboom. "Dat is voor ons de prioriteit."

De Wever ligt naar eigen zeggen niet wakker van de paringsdans voor Turtelboom. "Blijkbaar zijn sp.a en CD&V nerveus en bereid om voor elk procent veel cadeau te geven", reageert hij. "Daarvoor hebben de CD&V-schepenen zelfs hun eigen aanhang laten vallen. Ik vraag me af wat de gewone sp.a'er hier nu van denkt. Voor ons verandert dit aanbod in elk geval niets. Wij hadden toch geen plannen meer voor een samenwerking met Open Vld."

Antwerpen wordt de komende weken en maanden één groot schaakbord. De slimste zet is daarbij vaak degene die het langst verborgen blijft.