Direct naar artikelinhoud

Het oor wil ook wat

Van 's morgens onbeleefd vroeg tot 's avonds onbetamelijk laat strooit TAZ - what's in a name - met... theater aan zee. Wie deze trip tussendoor nog wat wil bijkruiden met muzikale verstrooiing, zit met een zware kopbreker. Drie losse tips om u op weg te helpen.

1. Ephi Ciel / Dez Mona

Ephraïm Cielen is vast medewerker van curator Braakland/ZheBilding en al langer graag geziene gast op dit festival. Ook in deze editie kunt u hem meermaals en in verschillende gedaanten aan het werk zien. Onder andere als bassist, drummer, gitarist, backing vocalist bij Liesa van der Aa, Pasmans Deluxe, Dwaallicht en Dansen Drinken Betalen. Als loepzuivere singer-songwriter tenslotte in zijn eigen soloproject: Ephi Ciel.

Na Ephi Ciel belooft Dez Mona op datzelfde podium van Club Terminus voor een verzengend hoogtepunt te zorgen. Onderweg naar hun vijfde album, willen ze op TAZ alvast voor een aantal primeurs zorgen. In Antwerpen deinen vriend en vijand nu al mee op de groove van het aanstekelijke 'The Backdoor'. Iets zegt mij: Oostende zwicht als volgende.

Ephi Ciel/Dez Mona, vrijdag 27 juli, Club Terminus

2. 'Macbeth' /

Theater Zuidpool

Theater Zuidpool maakt theater met lef, doorgedreven consequent, op het scherp van de snee. Theater, en toch hoort dit gezelschap met deze productie, meer dan gelijk wie, thuis in dit muzieklijstje. Van Shakespeares Macbeth maken Jorgen Casier, Sofie Decleir, Koen van Kaam en Femke Heijens een regelrecht rockconcert. Dat doen ze niet alleen. Mauro Pawlowski (dEUS, Evil Superstars) tekent voor de muzikale vertaling, live bijgestaan door Tijs Delbeke (Sir Yes Sir, Dez Mona, Roosbeef) en Sjoerd Bruil (Black Cassette, Sukilove, Dez Mona). Deze uitzonderlijke samenwerking resulteert in een duistere, vuige nachtmerrie van klank en woord. In het Engels en rechtstaand. Omdat dat zo gaat bij rockconcerten.

Macbeth: woensdag 1 augustus, Café Koer

3. 'Lonesome No More'/Tip Toe Topic

De tandem van het sprankelende, fris van de pot gerukte Tip Toe Topic moet vrolijk en liefst in volle vaart vooruit. Deze avontuurlijke tweepersoonsband van Elko Blijweert en Saar Van De Leest produceert een bizarre, doch merkwaardig vriendelijke, ja zelfs blije sound. Blijweert deed voorheen al vreemde dingen met zijn gitaar bij Kiss My Jazz, Dead Man Ray, Rudy Trouvé Septet en Oedipus/Bêt Noir van Wim Vandekeybus. Saar Van De Leest kunt u op haar beurt dan weer kennen van Traktor, Capsule en Franco Saint de Bakker. Door de excentrieke deuntjes van dit duo waaien verschillende invloeden uit de meest uiteenlopende genres: pop, jazz, afrobeat, horrorsoundtracks. Lonesome No More van Tip Toe Topic is een komisch, theatraal concertje in een speels en pretentieloos zomerjurkje.

Lonesome No More: vrijdag 3 augustus, Middenschool