Direct naar artikelinhoud

België 'place to be' voor spionnen

Volgens Alain Winants, hoofd van de Belgische Staatsveiligheid, vinden er nergens ter wereld meer spionageactiviteiten plaats dan in onze eigen hoofdstad. "We hebben het over honderden spionnen in Brussel", vertelt Winants aan de Europese nieuwssite EUobserver. In Brussel, dat ook het NAVO-hoofdkwartier huisvest, zijn honderden buitenlandse inlichtingenfunctionarissen en agenten actief.

"België is een land met een hoge concentratie diplomaten, zakenmannen, maar ook internationale instellingen. Voor een spion is ons land dus the place to be", aldus Winants. Volgens het hoofd van onze Staatsveiligheid is de spionage zelfs even actief als tijdens de Koude Oorlog. Hij verwijst daarmee naar de tijd dat de Verenigde Staten en de toenmalige Sovjet-Unie wedijverden om de wereldheerschappij.

Vandaag gaat het echter niet alleen om Russische spionage. "De spionage in Brussel is sterk geëvolueerd. Eerst was er de klassieke Koude Oorlogspionage, daarna de terroristische dreiging van de CCC (

) en ten slotte een periode van Noord-Ierse terroristen. De laatste evolutie zijn nu de islamitische terroristen, een gevaar dat vandaag alle veiligheidsdiensten ter wereld bezighoudt", aldus Winants.

Volgens de specialist is de spionage veel ruimer dan de meeste burgers aannemen. "Het zou naïef zijn om te denken dat enkel landen als Rusland, China of Iran spionnen inzetten", aldus nog Winants.