Direct naar artikelinhoud

Antwerpse vreemdelingentaks krijgt Europees staartje

De Europese Commissie onderzoekt de zogenaamde vreemdelingentaks die de Antwerpse gemeenteraad goedkeurde. De linkse oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA+ dienden ook al klacht in.

Viviane Reding, Europees Commissaris voor Grondrechten en Burgerschap, gaat een onderzoek voeren naar de taks die Antwerpen de buitenlanders die zich in de stad willen vestigen, zal laten betalen. Vanaf 1 mei zullen die een retributie van 250 euro voor dossierkosten moeten betalen, bovenop de 17 euro voor een geldig verblijfsdocument.

Reding zal bekijken of de maatregel niet discriminatoir is. Voorwaarde is dat het vrije verkeer van personen in alle Europese lidstaten gerespecteerd wordt en dat er geen onderscheid gemaakt wordt op grond van nationaliteit.

267 euro

Antwerps schepen voor Loketten Liesbeth Homans (N-VA) maakt zich sterk dat er juridisch niets aan te merken is op haar voorstel. "Als de Europese Commissie dit wil bekijken, moeten ze dat vooral doen. Maar ik heb ondertussen al twee dagen over het onderwerp gedebatteerd en geen enkel argument gehoord dat ik niet kan weerleggen." Van discriminatie is ook geen sprake, herhaalt Homans. "Het draait er allemaal om dat je niet meer voor een verblijfsdocument mag aanrekenen aan een buitenlander dan aan een Belg. Maar dat doen we helemaal niet. Het document zal voor iedereen 17 euro blijven kosten, maar de dienstverlening voor buitenlanders kost 250 euro extra. Dus zij zullen in totaal 267 euro betalen."

'Zwaksten zijn dupe'

De argumenten van Homans konden de Antwerpse oppositie vooralsnog niet overtuigen. De Antwerpse gemeenteraad keurde de nieuwe maatregel maandagavond laat goed met de steun van oppositiepartij Vlaams Belang, maar sp.a, Groen en PVDA+ laten het daar niet bij. PVDA+ trekt recht-streeks naar de Raad van State, Groen en sp.a dienden een klacht in bij Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V).

"De zwaksten in onze samenleving zijn de dupe. Bovendien is de retributie van 250 euro die men wil aanrekenen voor inschrijving, vaak hoger dan de werkelijke dossierlast", aldus Groen-fractieleidster Meyrem Almaci. Sp.a-fractieleidster Yasmine Kherbache meent dat het reglement neerkomt op "asociaal en juridisch knoeiwerk". "De drang om zich politiek te profileren primeert de laatste weken in Antwerpen duidelijk op het algemeen belang. Daarom vinden we het noodzakelijk dat een figuur die boven de partijen staat, zich in alle sereniteit uitspreekt over deze zaak", motiveert Kherbache haar klacht.