Direct naar artikelinhoud

Geen gratie voor Filip

Sinds zijn aantreden heeft koning Filip elf keer gratie verleend aan veroordeelden, vooral aan verkeersovertreders. Dat meldt het VTM-programma Royalty. Het BIVV en Vlaams mobiliteitsminister Hilde Crevits reageren boos. Open Vld, CD&V, Groen en N-VA willen het gratierecht afschaffen, sp.a twijfelt.

"Hij ondermijnt al onze inspanningen op het vlak van sensibilisering en controles." Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) reageert bijzonder scherp op de koninklijke gratie. De nieuwe BOB-campagne van het BIVV - om het kwartier verplaatsen ploegen zich om dronken bestuurders te vatten - is nog maar net gelanceerd. "Filip geeft het verkeerde signaal aan de bevolking. Wij betreuren dat", zegt woordvoerster Sofie Van Damme.

Ook Vlaams minister van Verkeersveiligheid Hilde Crevits (CD&V) reageert ontgoocheld. "Het is bijzonder jammer als de koning de indruk zou wekken dat verkeersovertreders makkelijk gratie krijgen. Ik hoop dat elk geval zeer uitvoerig gemotiveerd wordt." De verkeersspecialisten van federale coalitiepartners CD&V, Open Vld en sp.a treden haar bij.

Het paleis schuift de hete aardappel intussen door naar de administratie van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). Zij is volgens de entourage van Filip politiek verantwoordelijk. "Bij Justitie stellen ze het Koninklijk Besluit op, de koning plaatst enkel zijn handtekening. Zoals bij alle administratieve beslissingen speelt zijn persoonlijke oordeel geen enkele rol", benadrukt woordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw.

Kleur bekennen

In Vlaanderen zien de meeste partijen het genaderecht liever afgeschaft. "Voor ons is het al lang duidelijk: het genaderecht van de koning is niet meer van deze tijd. Het mag weg", klinkt het bij CD&V. Ook Open Vld herhaalt het pleidooi voor de afschaffing, zeker nu partijminister Turtelboom de politieke prijs dreigt te betalen.

Alleen bij sp.a zijn de meningen verdeeld. Senator Bert Anciaux en justitiespecialist Renaat Landuyt zijn bijvoorbeeld "principieel tegen het genaderecht", terwijl grondwetsspecialist Johan Vande Lanotte (sp.a) zo'n afschaffing een slecht idee vindt. Voorzitter Bruno Tobback wil voorlopig geen kleur bekennen. Ook de Franstalige partijen zijn minder geneigd om het genaderecht aan te passen. Daarvoor zou een grondwetswijziging nodig zijn.

Kamerlid Theo Francken van oppositiepartij N-VA diende al een voorstel in om het genaderecht van de koning af te schaffen. "Vroeg of laat moeten de meerderheidspartijen een beslissing nemen", zegt Francken. Ook Groen wil dat er een einde komt aan het koninklijke pardon.