Direct naar artikelinhoud

Doder MIVB-agent in alle stilte vrijgelaten, familie weet van niets

De Brusselaar die in het paasweekend een busbegeleider van de MIVB doodsloeg, is vorige week in alle stilte vrijgelaten. Hij zat nog geen twee maanden in voorlopige hechtenis.

De brutale dood van MIVB-controleur Iliaz Tahiraj (56) schokte het hele land. De dag zelf was er een stille mars door Brussel en de dagen nadien legden zijn collega's het openbaar vervoer in de hoofdstad lam. Bijna een hele week bleven bussen en trams aan de kant, uit onbegrip voor zoveel zinloos geweld.

Sven Mary, de advocaat van de familie Tahiraj, wilde gisteren niet reageren op het nieuws van de vrijlating van Alexandre V.E., maar het mag duidelijk zijn dat de nabestaanden het moeilijk hebben met die beslissing. De familie moest het nieuws overigens via via vernemen. Van het parket of slachtofferhulp hoorden ze nog niemand, zeggen ze. Ook de advocaat van Alexandre V.E. wikte gisteren zijn woorden. "Mijn cliënt is vrijgelaten, maar over het hoe en waarom wens ik voorlopig geen uitspraken te doen", zegt meester Laurent Kennes. "Het ligt allemaal nog te gevoelig."

Alexandre V.E. zou normaal op 25 mei voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling moeten verschijnen. Maar daar bleek dat hij al sinds 22 mei vrij is. Dat doet vermoeden dat de onderzoeksrechter hem vrijliet mits handlichting - een beslissing waar geen beroep tegen mogelijk is. Jean-Marc Meilleur van het parket van Brussel zei dit gisteren niet te kunnen bevestigen "omdat de betrokken onderzoeksrechter Berta Bernardo-Mendes de hele dag zitting heeft".

Bijna met pensioen

Iliaz Tahiraj werkte bijna dertig jaar bij de openbare vervoersmaatschappij en stond op enkele maanden van zijn vervroegd pensioen. Na een lange carrière als chauffeur maakte de tot Belg genaturaliseerde Albanees de overstap naar het team van supervisors, die collega's helpenwanneer ze betrokken zijn bij een ongeval of een incident met passagiers.

Dat was ook het geval toen Tahiraj in de ochtend van zaterdag 7 april opgeroepen werd voor een ongeluk op het Redersplein in Brussel. Daar was een bus op weg naar het UZ van Brussel op een Citroën C3 gebotst. De dronken automobilist raakte daarbij lichtgewond en werd naar het ziekenhuis gebracht. Even later bleek dat de man een vriend had opgetrommeld: Alexandre V.E. Toen die ter plaatse arriveerde, was Tahiraj al met zijn vaststellingen begonnen. Die kreeg in het tumult dat ontstond minstens één zware vuistslag in het gezicht, stuikte ineen en overleed.

Alexandre V.E. vluchtte weg, maar gaf zich later op de dag aan. De man heeft altijd beklemtoond dat het niet zijn bedoeling was Tahiraj te doden. Hij heeft ook zijn spijt betuigd. Enkele dagen na zijn arrestatie vroeg V.E. de raadkamer zelfs nog hem níét vrij te laten. "Uit respect voor de politie", zei zijn advocaat daar toen over. Diens collega Sven Mary repliceerde gevat: "Hij was beter wat meer gentleman geweest toen hij die klap uitdeelde."

Alexandre V.E. woont in Laken bij zijn moeder en werkte tot bij zijn aanhouding als maître d'hôtel in Zaventem. Hij kwam eerder in opspraak wegens drugsbezit en -handel. Het is niet omdat V.E. nu is vrijgelaten dat hij niet verder zal worden vervolgd. Er loopt een onderzoek wegens opzettelijke slagen en verwondingen, zonder het oogmerk te doden, maar met de dood tot gevolg.

De dood van Iliaz Tahiraj en de daaropvolgende staking was de rechtstreekse aanleiding voor een reeks extra veiligheidsmaatregelen, waaronder de versterking van de Brusselse politie met 400 manschappen. Verder was er het plan om het aantal agenten van de spoorwegpolitie te verdubbelen van 130 naar 260 leden. De veiligheidsdienst van de MIVB stemde ook in met het aanwerven van 50 nieuwe personeelsleden.