Direct naar artikelinhoud

Canada omhelst vrouwen

'Waarom ik een gendergelijk kabinet heb? Omdat het 2015 is.' Justin Trudeau (43) zette met de benoeming van vijftien vrouwen in zijn regering de toon van het nieuwe Canada, dat internationaal 'de hoop van de mensheid wil uitdragen'.

"Het is een ontzettend plezier voor me om Canada een kabinet voor te stellen dat er uitziet zoals Canada", zei Trudeau, waarna hij al zijn 31 ministers een knuffel gaf, onder wie 15 vrouwen die met Canada ook gaan wegen op de wereldpolitiek. Zo zal Catherine McKenna (44), de nieuwe minister van Milieu en Klimaatverandering, op de komende Klimaattop in Parijs een belangrijke Canadese koerswijziging inluiden.

De vorige Canadese regeringen blokkeerden altijd klimaatonderhandelingen door letterlijk de hakken te zetten in haar teerzanden, meermoerassen waaruit ze olie winnen. McKenna zal fossiele brandstoffen zwaar belasten en twee miljard Canadese dollar investeren in een 'Low Carbon Economy Trust' die een 'clean tech boom' moet inluiden.

Trudeau moet wel drastisch optreden omdat klimaatverandering Canada's unieke natuurreservaten bedreigt, waar ook nog veel oorspronkelijke First Nation-volkeren wonen. Om hun rol in de samenleving te erkennen kregen ze twee belangrijke kabinetsposten.

Zo werd Jody Wilson-Raybould (44) van het Kwakwaka'wakw-volk de nieuwe justitieminister. Vijf andere ministers behoren tot nieuwere minderheden. Maryam Monsef (30) ontvluchtte als kind Afghanistan en is nu minister van Democratische Instellingen.

Buur van de wereld

Harjit Sajjan (45) draagt als defensieminister met sikhtulband trots zijn Indiase wortels uit. Sajjan was vroeger politiedetective en diende als reservekolonel in Afghanistan. Zijn buitenland- en defensiebeleid wordt toonaangevend voor de rol die Trudeau ziet weggelegd voor Canada op het wereldtoneel. Zijn beslissing om de Canadese bombardementen op IS-doelen in Irak en Syrië te stoppen, is een ideologische keuze om het leger niet meer in te zetten voor oorlogsoperaties maar voor vredeshandhaving, als buffer tussen strijdende partijen.

Daarmee knoopt Justin aan bij de traditie van zijn vader, legendarisch premier Pierre Trudeau (1918-2000) die in zijn buitenlands beleid Canada als 'buurman van de wereld' op de kaart zette. "Wie is mijn buur? Is het de vrouw die voedsel zoekt in een sloppenwijk, de stervende hongerige in Afrika of het kind dat wegloopt voor geweervuur?", vroeg wijlen Trudeau Sr. zich af in 1981. "Als wij, de volkeren van het Noorden, ja zeggen, dan zullen we handelen om hun hoop levend te houden. Als wij nee zeggen, dan zijn zij verdoemd, en wij ook."

Vanuit dat 'goedebuurbeleid' belooft Trudeau nu om tegen begin volgend jaar 25.000 Syrische vluchtelingen te huisvesten. Ook zal zijn nieuwe buitenlandminister, de ervaren politicus Stéphane Dion (60), in het Midden-Oosten actief bemiddelen. "Canada is welvarend genoeg om de universele hoop van de mensheid uit te dragen", zei Dion, "terwijl het ook zijn nationale belangen verdedigt."

Investeren in zeemacht

Canada's nationale belangen liggen vandaag in het Hoge Noorden. In dat nieuwe wingewest voor grondstoffen en zeevaartroutes is Trudeau wel van plan zich fors te verdedigen tegen kapers op de kust, zoals Rusland. Trudeau zal een miljardenorder voor F35-gevechtsvliegtuigen in de Verenigde Staten annuleren om te investeren in een krachtiger zeemacht.

De nieuwe patrouilleschepen zullen gebouwd worden op Canadese scheepswerven, wat helpt om zijn grootste verkiezingsbelofte te realiseren: jobcreatie door infrastructuurprojecten. "Publieke investeringen zijn het beste middel om groei, jobcreatie en economische welvaart te stimuleren", schreef Trudeau de Canadezen donderdag op de eerste dag van zijn ambt in een open brief. "We zullen jullie niet teleurstellen."