Direct naar artikelinhoud

Merckpoel vervangt Schoeters bij StuBru

De kans dat u vanaf september met een andere stem zult wakker worden, is groot. Na Qmusic en JOE gooit ook Studio Brussel zijn ochtendblok om.

"Als ik zat mocht worden, zou ik dat nu het liefst met jullie allemaal samen doen." Het klonk alsof Siska Schoeters vrijdagochtend met lichte tegenzin afscheid nam van haar luisteraars. Vanaf september krijgt Linde Merckpoel het felbegeerde ochtendblok op Studio Brussel.

Schoeters moet haar plaats na vier jaar afstaan omdat ze dit najaar sowieso een tijdje out zal zijn. In oktober wordt ze voor de tweede keer moeder. Als troostprijs krijgt Schoeters wel het middagblok. Ook sidekick Stijn Van de Voorde verlaat de ochtendshow. Wat hij gaat doen en wie hem zal vervangen, is nog onduidelijk.

Ook aan de Medialaan wordt de ochtend na de zomer anders ingezet. Vorige week kondigde Qmusic aan dat de presentatieduo's van de twee belangrijkste blokken - ochtend en avond - van plaats wisselen. Omdat ze daar beter tot hun recht komen, klinkt het. Alsof Q vandaag ochtendradio in de avondspits maakt.

Zo verkast Sam De Bruyn dus naar de ochtend. Het blok dat hij bij StuBru nastreefde, maar nooit kreeg. "Ooit was dat een droom ja, bij die andere zender", zegt hij zelf. "Maar toen ik vorig jaar naar Qmusic vertrok, was dat om van de nieuwe Q iets moois te maken. Bij de start wisten we niet hoe de show zou evolueren. Maar nu zijn

we met verschillende mensen tot de conclusie gekomen dat wat we in de avondspits doen, ook 's ochtends leuk kan zijn."

Programmadirecteur Iwan Reuvekamp bevestigt. "We willen onze mensen op hun sterke punten inzetten, die op hun beurt aansluit bij de behoefte van de luisteraar op dat moment van de dag", zegt hij. "Sam speelt leuk in op de actualiteit, een behoefte die groter is in het ochtendblok. Als je teruggaat naar die kern, krijg je een nog beter radioprogramma." Sven Ornelis en Anke Buckinx maken de oversteek van Q naar JOE om daar het nieuwe ochtendblok vorm te geven.

Zwaar wegen

Bij Radio 1 blijven Ruth Roets en Dennis van den Buijs De ochtend presenteren. Ook op MNM blijft de tandem Peter Van de Veire en Julie Van den Steen op post. "We zijn twee jaar geleden aan dit verhaal beginnen schrijven en gaan voort in die evolutie", zegt nethoofd Rino Ver Eecke. Op Klara wordt Espresso dan weer een duobaan. Eerder gaf presentatrice Cara Van der Auwera aan dat het vroege blok zwaar begon te wegen. Omdat er voor haar binnen de VRT niets anders werd gevonden, zullen de ochtenden worden verdeeld met Sieglinde Michiel.