Direct naar artikelinhoud

Podcast levert 'killer' nieuw proces op

De immens populaire podcast Serial inspireerde miljoenen amateurdetectives om in een rammelend moorddossier te duiken. Hun kritische blikken openen nu ook de ogen van het Amerikaanse rechtsysteem.

Op 13 januari 1999 verdween het toen 18-jarige schoolmeisje Hae Min Lee. Haar lichaam werd een maand later teruggevonden in Leakin Park in de Amerikaanse stad Baltimore. Alle sporen wezen toen al richting Adnan Seyd, tot kort daarvoor het vriendje van Lee. Jay, een vriend van Adnan, had naar eigen zeggen gezien hoe die het lichaam van het meisje in de koffer van haar wagen laadde. Uit onderzoek van Seyds telefoongegevens bleek bovendien dat hij wel degelijk op de plaats was geweest waar het lijk van Lee uiteindelijk werd gevonden. Dat Seyd zich niets kon herinneren van de dag waarop Lee verdween, hielp ook al niet. De zaak leek zonneklaar. Seyd werd veroordeeld voor moord en zit sindsdien achter slot en grendel.

Daar was hij zonder de Amerikaanse journaliste Sarah Koenig, bekend van de radioserie This American Life, waarschijnlijk ook gebleven. Zij kreeg het dossier in handen, raakte er door geïntrigeerd, ging op onderzoek uit en vertelde over haar bevindingen in de podcast Serial. Al snel bleek zij niet de enige te zijn die gefascineerd raakte door Seyds verhaal. Met meer dan 120 miljoen downloads is Serial de populairste podcast aller tijden. Koenig en haar horde fans ontdekten al snel een aantal losse eindjes in het dossier van Seyd. Zo werd Asia McClain Chapman nooit verhoord. Nochtans vertelt zij dat ze Adnan Seyd rond het tijdstip van de moord in de bibliotheek had gezien. Jay, de kroongetuige in de zaak, wijzigde herhaaldelijk zijn versie van de feiten. En echt materieel bewijs tegen Seyd was er niet.

Een alternatieve theorie over wat er met Lee was gebeurd of een andere verdachte had Koenig niet. En over schuld of onschuld wou ze zich evenmin uitspreken. Op het internet was er wat dat betreft minder schroom. Onder de hashtag #FreeAdnan schreeuwden steeds meer mensen Seyds onschuld uit.

Die massale steun miste zijn effect niet: een rechter in Baltimore besliste deze week om Seyd een nieuw proces te geven. Officieel omdat zijn toenmalige advocate had nagelaten om een gsm-experte te ondervragen. Die had er op kunnen wijzen dat het bepalen van een locatie op basis van gsm-masten niet altijd nauwkeurig is, waardoor het bijgevolg lang niet zeker was dat Seyd ook effectief in de buurt van Lee's lijk was geweest. Maar Seyds advocaat Justin Brown is ervan overtuigd dat ook het succes van Serial een belangrijke rol speelde bij de beslissing om het proces opnieuw te doen. "Zonder het succes van Serial was dit waarschijnlijk niet mogelijk geweest", vertelde hij tijdens een persconferentie.

Gsm-mast

Of Seyd nu ook daadwerkelijk wordt vrijgesproken valt nog af te wachten, maar zijn advocaat heeft er alvast alle vertrouwen in: "Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop. Dit was de moeilijkste horde om te nemen. Het is heel moeilijk om een nieuw proces af te dwingen." Het Openbaar Ministerie op zijn beurt laat weten te blijven pleiten voor de verdere opsluiting van Seyd. "Het is onze verantwoordelijkheid om rechtvaardigheid na te streven", klonk het in een perscommuniqué. "We geloven dat de veroordeling van Adnan Seyd geldig is en zullen die dan ook blijven verdedigen."

Terwijl het internet victorie kraaide was het nieuws over het nieuwe proces voor Seyd een klap in het gezicht van de familie van het slachtoffer. Die lieten in februari van dit jaar nog weten geschokt te zijn door de steun voor Seyd. "Het blijft hard om te zien hoe zo veel mensen zich achter iemand scharen die een verschrikkelijke misdaad pleegde, terwijl zo weinig mensen voor Hae willen opkomen", klonk het toen.