Direct naar artikelinhoud

VS waarschuwen voor bloedig einde ramadan

De terroristen van Istanbul behoren mogelijk tot een groter complot. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten heeft IS 35 strijders naar Turkije gestuurd om de ramadan bloedig te doen eindigen.

Over de precieze toedracht van de feiten is nog geen duidelijkheid. Zo wordt de bewering van de Turkse autoriteiten dat geen van de daders voorbij de security is geraakt door ooggetuigen tegengesproken. Het schieten zou zijn begonnen op een parking voor de luchthaven. Mogelijk was de schietpartij bedoeld om bewakingsagenten van de ingang weg te lokken.

Zeker lijkt dat een van de daders daarop het vuur heeft geopend nabij de checkpoints op het gelijkvloers, waar de aankomsthal ligt. Door zich daar te laten ontploffen, zou hij de weg hebben vrijgemaakt voor een kompaan. Die zou tot in de vertrekhal op de eerste verdieping zijn geraakt. "Hij schoot op iedereen die hij zag", vertellen ooggetuigen. Een derde aanvaller wachtte aan de uitgang en zou daar vluchtende reizigers de dood hebben ingejaagd.

Laksheid

Geruchten dat er nog een vierde dader was die is kunnen ontsnappen, werden gisteren niet bevestigd maar ook niet ontkend. "We hebben daar geen aanwijzingen van", zei de Turkse premier Binali Yildirim. "Maar we sluiten niets uit."

De nieuwssite HaberTürk bracht beelden naar buiten die bewakingscamera's van een dader zouden hebben gemaakt. Te zien is dat die een dikke jas draagt, terwijl de thermometer op dat moment nog bijna 23 graden aanwees.

Volgens HaberTürk zou de man geïdentificeerd zijn en de naam Gilan dragen. Maar of dat een voor- of achternaam is, werd niet meteen duidelijk - en over zijn herkomstland zegt de naam niet veel. Hardnekkige geruchten willen dat zeker één van de daders uit het buitenland kwam, Centraal-Azië meer bepaald. Dat zou de hypothese versterken dat het om een IS-aanslag gaat.

En er staat Turkije mogelijk nog meer te wachten, want een Amerikaanse veiligheidsbron zei aan tv-zender NBC dat IS aan het begin van de ramadanmaand 35 terroristen naar Turkije heeft gestuurd.

Washington zou de Turken daarover enkele weken geleden hebben ingelicht en het lijkt ook geen toeval dat Amerikaanse burgers maandag gewaarschuwd werden voor een verhoogde dreiging in het land.