Direct naar artikelinhoud

'Binnenkort te weinig volk bij brandweer'

De Vereniging van Vlaamse Brandweervrijwilligers trekt aan de alarmbel. 'Binnenkort vindt de brandweer geen vrijwilligers meer.'

'Brandweer zkt. vrijwilligers.' Zo klonk het de voorbije maanden al in onder meer Vilvoorde, Halle, Wuustwezel, Brasschaat, Melle, Lochristi, Anzegem, Deerlijk, Harelbeke en Kortrijk. Over heel Vlaanderen kampen korpsen met tekorten. "Als we zo voortdoen, zijn er over vijf jaar geen vrijwilligers meer te vinden", zegt Geert Ollevier van de Vereniging van Vlaamse Brandweervrijwilligers (VVB).

Een probleem, want veel korpsen draaien voor de helft op vrijwilligers. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) werkt dan ook aan een campagne die Vlamingen warm moet maken om toch een handje toe te steken bij onze korpsen.

Vorig jaar zijn er geen nieuwe collega's bijgekomen, omdat het Koninklijk Besluit over de vormingsvoorwaarden voor de brandweer geblokkeerd zat. Dat euvel is van de baan, maar er duikt een nieuw obstakel op. Sinds 1 januari 2015 moeten ook vrijwilligers, net als beroepsbrandweerlui, geschiktheidsproeven afleggen voor ze aan de slag mogen. Meer dan de helft van alle kandidaten slaagt niet, blijkt uit cijfers die Kamerlid Franky Demon (CD&V) opvroeg bij Jambon.

"Amper 40 procent krijgt een attest en kan beginnen aan de opleiding", weet Demon. "Het lage slaagcijfer is vooral te wijten aan een gebrek aan informatie en begeleiding."

Intussen dreigen ook heel wat vrijwilligers die al in kazernes aan de slag zijn, af te haken. "We zijn minder gemotiveerd, want we mogen minder interventies doen dan vroeger."