Direct naar artikelinhoud

Vrijwilligerswerk moet anders

N-VA wil het vrijwilligerswerk moderniseren, met een optrekking van het onkostenplafond en een digitale aangifte bij de RSZ.

Zowat 1,16 miljoen personen doen in georganiseerd verband aan vrijwilligerswerk in België. Ze kunnen daarvoor een onkostenvergoeding van maximaal 33,36 euro per dag ontvangen. Hun organisaties moeten dat aan de Rijksdienst Sociale Zekerheid melden via een papieren vrijwilligers- en fiscaal register. Maar daarmee zijn nogal wat problemen.

400 euro meer

"Wie één dag per week vrijwilligerswerk doet, overschrijdt al in oktober het jaarplafond van de onkostenvergoeding, dat nu op 1.334 euro ligt, en kan in principe niet meer ingezet worden. Ons lijkt het correcter om het plafond met 400 euro op te trekken. Daardoor zal een organisatie het hele jaar door één dag per week een vaste vrijwilliger wettig kunnen inzetten", aldus N-VA-Kamerleden Brecht Vermeulen en Jan Spooren. Het voorstel roept de vraag op of N-VA hiermee reguliere arbeid niet verder uit de markt duwt. Zij beweren van niet.

"Het plafond voor de onkostenvergoeding wordt wel verhoogd, maar niet de dagvergoeding. En met een verplichte aangifte zal iedereen ook kunnen vaststellen wanneer iemand voor meerdere organisaties vrijwilligerswerk doet of het plafond overschrijdt."