Direct naar artikelinhoud

Jef Neve Trio viert tienjarig bestaan met 'dreamteam'

Deze zomer viert Jef Neve de tiende verjaardag van zijn jazztrio met enkele unieke concerten. In de reeks 'Sabam inviteert' geeft Belgiës beste jazzpianist met twee kompanen op Theater aan Zee een overzicht van een decennium de sterren van het dak improviseren.

We treffen Jef Neve bij zijn terugkomst uit Londen, waar hij in de beroemde Abbey Road Studios net zijn allereerste soloalbum heeft opgenomen. "Fantastisch, heel inspirerend", is de eerste lyrische reactie. "We hebben keihard gewerkt, zo'n tien uur per dag. Ik heb net een deel van het materiaal herbeluisterd en ben er echt heel blij mee."

Het album is een verzameling van nieuwe composities van Neve zelf en enkele covers, al wil de pianist/componist nog niet kwijt welke dat zijn. "Laten we zegen dat er zowel songs van dertig jaar oud als heel recente nummers op staan." Het album, dat begin oktober dit jaar uitkomt, heeft nog geen titel. Neve: "Ik had een titel in mijn hoofd, maar nu de opnames voorbij zijn, zie ik daarvan af. De titel hou ik dus nog even in beraad."

Vóór de release van het album en de daarbij horende concerten staat Neve nog enkele keren met zijn trio op het podium om tien jaar Jef Neve Trio te vieren. "Voor deze concerten heb ik ervoor gekozen om het hele repertoire van het voorbije decennium in één set te stoppen", legt hij uit. "Het wordt dus heel bijzonder op TAZ, temeer omdat we daar met een echt dreamteam aantreden. Niet alleen drummer Teun Verbruggen, met wie ik al heel lang samenspeel, is van de partij, ook contrabassist Ruben Samama. Hij is de middelste bassist van het trio - opvolger van Piet Verbist en voorganger van Sean Fasciani - en speelde mee op de laatste plaat Imaginary Road. Ik kijk er enorm naar uit om in deze combinatie stukken van tien jaar geleden opnieuw te interpreteren, met wat ik inmiddels heb opgebouwd aan kennis en ervaring."

10 jaar Jef Neve Trio, op 1/8 om 20u, CC De Grote Post Oostende. www.theateraanzee.be www.jefneve.com