Direct naar artikelinhoud

Kan Rooney eindelijk scoren op WK?

Met een loon van 375.000 euro per week hoort hij tot de vijf best betaalde spitsen ter wereld, maar op een WK kon Wayne Rooney nog nooit scoren. Tijd om daar verandering in te brengen, beseft ook de 28-jarige Rooney zelf, te beginnen vanavond tegen Italië.

Op het cv van Wayne Rooney staan al twee WK's. In 2006 debuteerde hij in Duitsland. In de kwartfinale tegen Portugal zat zijn WK erop nadat hij Carvalho in het kruis had getrapt - hij mocht meteen gaan douchen - en Engeland er vervolgens na penalty's uitvloog. Rooney, dat jaar bij Manchester goed voor zestien goals, keerde met de teller op nul weer naar huis. Vier jaar later gingen de Three Lions er al in de achtste finales uit. De enige keer dat Rooney van zich deed spreken, was na de zoutloze 0-0 tegen Algerije, tot ergernis van het Engelse publiek dat zijn team met een fluitconcert naar de kleedkamers stuurde. Rooney sprak in de camera zijn landgenoten cynisch toe: "Fijn als je eigen fans je uitfluiten. Dat noem ik nu eens trouwe supporters."

Intussen staat Wayne Rooney, die tijdens de WK-kwalificaties zeven doelpunten maakte, mogelijk voor zijn laatste kans om op een WK te scoren. Maar daar is het hem niet om te doen, verzekerde hij deze week. "Ik ben niet het type speler dat uit is op individueel succes, zoals Cristiano Ronaldo. Hij heeft dat nodig. Hij wil zijn momenten, terwijl ik vooral als team wil winnen. Dat is het belangrijkste voor mij. Ik ben eens onderscheiden als beste speler in de Premier League, en dat stelt echt niets voor vergeleken met een prijs winnen met Manchester United."

Maar toch. Een spits leeft van goals en wie niet scoort, wordt al snel in vraag gesteld. Paul Scholes, nota bene zijn ex-ploegmaat bij Man U, vroeg zich voor het WK al luidop af of Rooney niet over zijn top is en of bondscoach Hodgson het zou aandurven om zijn steraanvaller op de bank te zetten. Rooney stelde de kritiek niet op prijs, maar bleef er stoïcijns onder. "Ik heb mezelf in het verleden misschien wat te veel druk opgelegd. Nu niet. Ik ga me amuseren. Dat heb ik op de vorige WK's niet gedaan. Die zijn niet goed gegaan. Plots besef je dat ze gedaan zijn en dat je er niet van hebt genoten. Ik ga er alles aan doen zodat ik nu wel prettige herinneringen aan dit WK overhoud. Ik ben er klaar voor."

Voor de Italianen is hij alvast niet bang. "De Italiaanse verdedigers die ik ken, lezen het spel heel goed. Ze stellen zich goed op. Maar als het tempo hoog is, hebben ze het moeilijk. In de Serie A gaat het er lang niet zo snel aan toe als in de Premier League. Als we het tempo hoog houden, kunnen we hen in de problemen brengen."