Direct naar artikelinhoud

Schot Alex McLeish is complete verrassing

RC Genk heeft eindelijk een opvolger beet voor Emilio Ferrera. Alex McLeish (55) tekent een contract voor twee seizoenen in de Cristal Arena. Gisteren woonde de Schot al de competitiewedstrijd tegen AA Gent bij.

De aanstelling van Alex McLeish kwam vrijdag als een complete verrassing. De Portugees Ricardo Sá Pinto was 's morgens, na een lange nachtelijke onderhandelingsronde met de Genkse bestuurstop, immers met een erg goed gevoel op het vliegtuig richting thuisstad Lissabon gestapt. De ex-spits van Standard overlegde daar samen met zijn familie over het voorstel dat hij van Genk had gekregen. Toen Pinto Genk echter liet weten dat hij een eigen assistent-coach wou meenemen, werd hij te duur.

Tegelijk voerde Genk onderhandelingen met McLeish. Na de eisen van Pinto kwam de Schot in poleposition te liggen. Technisch directeur Gunter Jacob vertelde dat Genk McLeish al langer volgde. "We kennen hem", klonk het. "Hij heeft goede resultaten geboekt in Schotland en in Engeland. We dachten dat McLeish onhaalbaar zou zijn, waardoor hij geen prioriteit was. Maar toen we signalen kregen dat hij toch geïnteresseerd was, ging het erg snel."

Eerste training

McLeish krijgt bij Genk een contract voor twee seizoenen. Maandag wordt hij voorgesteld en leidt hij zijn eerste training, terwijl hij gisteren de wedstrijd tegen AA Gent bijwoonde. "McLeish stond erop om te komen", zei Jacob. "Hij wil zo snel mogelijk weten wat de kern te bieden heeft en hoe de ploeg speelt. Dit kan leerrijk zijn." Genk rekent erop dat McLeish, door zijn afkomst uit het gedisciplineerde en harde Schotland, de juiste man op de juiste plaats is.

Voor Genk komt met de handtekening van McLeish een einde aan de trainerssoap. Sinds het drie weken geleden Emilio Ferrera op straat zette, ving het meermaals bot in de zoektocht naar een nieuwe coach. Zo leek Frank Vercauteren de uitdaging aan te gaan, maar hij verkoos uiteindelijk toch om - ondanks een mondeling akkoord - bij Krylia Sovetov Samara te blijven. Ook Peter Maes, Huub Stevens en Yannis Anastasiou waren in beeld.