Direct naar artikelinhoud

Erdogan en Poetin leggen geschillen bij

Rusland en Turkije hebben een punt gezet achter hun diplomatieke conflict, dat eind vorig jaar begon toen Turkije een Russisch gevechtstoestel neerhaalde. President Poetin gaf gisteren de opdracht de sancties tegen Turkije op te heffen.

De Russische president legde het bij met zijn Turkse collega Erdogan tijdens een lang telefoongesprek. Maandag had Erdogan al zijn excuses aangeboden voor het neerhalen van de Su-24. Daarmee maakte Erdogan een diepe knieval. Tot nu toe hield de Turkse president vol dat zijn land volkomen in zijn recht stond met het neerhalen van het toestel, omdat de Su-24 het Turkse luchtruim had geschonden.

Erdogan stond onder zware druk om de relaties met Moskou te repareren omdat de toerismesector miljarden misliep door het uitblijven van toeristen uit Rusland. In 2015 bezochten 3,5 miljoen Russen Turkije. Dit jaar was dat ruim 90 procent minder. Daarnaast gold er een verbod op de import van tal van goederen uit Turkije en mochten Turkse bouwfirma's geen projecten meer uitvoeren in Rusland. Al die maatregelen worden nu opgeheven.

Rusland en Turkije hadden nauwe banden, maar de relatie verslechterde snel na het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië. Turkije steunde van bij het begin de oppositie tegen de Syrische president Assad, terwijl Rusland hem juist in het zadel wilde houden. Vooral nadat Moskou oktober vorig jaar luchtaanvallen in Syrië was begonnen om Assad te helpen, liep de spanning tussen beide landen snel op, met als hoogtepunt het neerschieten van de Su-24.

Daarop kondigde Rusland economische sancties af en begon het, om Turkije dwars te zitten, actief steun te verlenen aan de Koerdische strijders in Syrië. Mogelijk hoopt Erdogan met het herstellen van de relatie Moskou over te halen die steun te staken. Ankara beschouwt de Koerdische milities als een bedreiging, nu ze grote delen van het gebied langs de grens met Turkije in handen hebben gekregen.

Om Moskou te paaien heeft Turkije zich ook bereid verklaard smartengeld te betalen aan de familie van de Russische piloot die bij het incident omkwam. Hij werd door Syrische rebellen doodgeschoten terwijl hij met zijn parachute neerdaalde. Turkije arresteerde eerder dit jaar een man die naar eigen zeggen de Russische piloot had doodgeschoten, maar uiteindelijk besloot de Turkse justitie, tot woede van Moskou, hem toch niet te vervolgen wegens een gebrek aan bewijs. Naar verluidt hangt hem nu een andere aanklacht boven het hoofd.

Politieke zielsverwanten

Het Kremlin heeft laten weten dat Poetin en Erdogan elkaar mogelijk binnenkort zullen ontmoeten. De twee konden het altijd goed met elkaar vinden en beschouwden elkaar als politieke zielsverwanten: krachtige leiders die zich afzetten tegen het westerse democratische model. Of, zoals een adviseur van Erdogan het ooit uitdrukte: "Er zijn tweeëneenhalve echte leiders in de wereld: Erdogan en Poetin, en die halve is Obama."