Direct naar artikelinhoud

WK atletiek indoor start vandaag zonder Russen

Voor het eerst treden er op een WK atletiek indoor meer Belgen dan Russen aan. Ons land telt vijf estafettelopers op de 4x400 meter. Dat heeft alles te maken met de schorsing die de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) Rusland oplegde.

Op het WK van 2014 in Polen was Rusland met 36 atleten aanwezig. In Portland, waar vandaag het WK indoor begint, zijn ze met nul. Niemand die daarover zijn beklag doet - of het moeten de Russen zelf zijn.

In november 2015, niet lang nadat de IAAF de Russische atletiekfederatie ARAF op de strafbank had gezet wegens verregaand dopingmisbruik in het land, sakkerden polsstokspringster Jelena Isinbajeva, hoogspringster Anna Tsjitsjerova en hordeloper Sergej Shoebenkov dat ze de straf onterecht vonden. Beoordeel geval per geval, pleitten ze.

De IAAF had er geen oren naar, zeker niet nadat de schorsing van ARAF vorige week nog verlengd werd. "Uiteraard is het terecht dat Rusland niet mag meedoen", stelt Memorial-baas Wilfried Meert. "Het is de enige manier om Rusland duidelijk te maken dat het moet ophouden. Nu er geen Russen op het WK zijn, zien ze misschien in dat het de IAAF menens is. Voor Rusland en Poetin is dit gezichtsverlies. Rusland is altijd een van de grote slokoppen op kampioenschappen. Zeker op het terrein van hun grote rivaal hadden ze graag medailles gepakt.

"Het is ook niet om politieke redenen, zoals destijds met de boycot van de Spelen van LA, dat ze ontbreken. Ze zijn in die dopingzaak in hun blootje gezet. Ze moeten de stal uitkuisen. Elke dag komen er nieuwe verhalen aan het licht."

Het is evenwel lang niet zeker dat het WK indoor ook zonder Russen een dopingvrij kampioenschap wordt.