Direct naar artikelinhoud

Obama ondertekent omstreden defensiewet

De Amerikaanse president Obama heeft een wet ondertekend waardoor extra sancties tegen Iran een feit zijn. Iran reageert met het afschieten van een nieuwe raket

De sancties tegen Iran moeten het moeilijker maken voor het land om geld te verdienen met de oliehandel. Volgens een woordvoerder zal de wet de internationale energiemarkt evenwel niet schaden. Ook druist de wet volgens hem niet in tegen het huidige beleid van de Verenigde Staten om de betrekkingen met Iran in stand te houden.

De wet komt voort uit het Amerikaanse Congres, maar is niet onomstreden. Met de wet zijn ook andere omstreden maatregelen van kracht geworden. Zo geeft de regeling het Amerikaanse militaire apparaat het recht om terreurverdachten zonder proces voor onbepaalde tijd vast te zetten. Mede daardoor wordt het moeilijker om het gevangenenkamp Guantanamo Bay te sluiten, een van Obama's verkiezingsbeloften. "Het feit dat ik de wet onderteken, betekent niet dat ik het eens ben met alles wat er in staat", aldus Obama. "Ik heb getekend ondanks mijn bezwaren tegen de voorgestelde regelingen voor het ondervragen en vervolgen van personen die worden verdacht van terrorisme."

In de wet stond oorspronkelijk dat personen die worden verdacht van het beramen van aanslagen voor het terreurnetwerk Al Qaida, in hechtenis worden genomen door militairen, en niet door justitie. Dat voorstel heeft het uiteindelijk niet gehaald, na onderhandelingen tussen de Democraten en de Republikeinen. Met de wet is ook het defensiebudget voor 2012 vastgesteld: 662 miljard dollar.

De nieuwe wet maakte dat de Iraanse munt, de rial, onmiddellijk fors in waarde zakte. De daling komt er na de aankondiging door Washington van nieuwe sancties, wegens het nucleaire programma van Iran. De verkoopwaarde van de munt in de wisselkantoren daalde tot zo'n 16.000 rial voor een dollar, terwijl de officiële koers van de Iraanse centrale bank 11.179 rial voor een dollar bedraagt.

Iran reageerde op de wet met een militair opbod. Tijdens militaire oefeningen van de marine werd met succes een nieuwe luchtdoelraket voor de middellange afstand afgeschoten. Daarnaast maakte Iran bekend dat het zijn eerste eigen nucleaire brandstofstaaf heeft geproduceerd. De staaf heeft al de nodige tests doorstaan en is klaar om gebruikt te worden in de medische reactor van Teheran, zo luidt het.(VK)