Direct naar artikelinhoud

Veldritseizoen opent dit jaar op Muur van Geraardsbergen

De Koppenbergcross heeft er een klein broertje bij. Op 11 september wordt er voor het eerst sinds 1998 weer gecrost op de Muur van Geraardsbergen.

De Muur van Geraardsbergen is terug van weggeweest, nadat de helling in 2012 uit de Ronde van Vlaanderen werd geschrapt. "De impact daarvan was groot. De stad verloor een belangrijk uithangbord", zegt burgemeester Guido De Padt (Open Vld).

In Geraardsbergen zochten ze naar alternatieven. Er werden overeenkomsten gesloten met de organisatoren van de Driedaagse De Panne en de Eneco Tour. Volgend jaar gaat een internationale triatlon over de Muur. In april kreeg de burgemeester van Geraardsbergen ook de vraag of hij iets voelde voor een veldrit om het nieuwe seizoen te openen. De burgemeester zei ja. De cross van Geraardsbergen wordt zo de eerste van in totaal zes wedstrijden onder de naam Brico Cross. Alle zes zullen ze live door VTM worden uitgezonden. Punten vallen er niet te rapen.

Nog een reden waarom De Padt ja zei: "Het is goed om samen te werken met mensen met wie het goed klikt. Dat was niet altijd het geval. Remember Wouter Vandenhaute."

Het is duidelijk dat ze in Geraardsbergen voor de grote baas van Flanders Classics liever de schandpaal dan een standbeeld oprichten. Maar kijk, ondertussen is ook de Ronde van Vlaanderen terug. Volgend jaar gaat ze voor het eerst sinds 2011 weer over de Muur. Dat komt omdat de nieuwe start in Antwerpen ligt. De Padt: "Ik heb geen ruzie gezocht met Vandenhaute. Dat maakte het makkelijker om de Ronde weer naar hier te halen."