Direct naar artikelinhoud

250 asielzoekers vragen geld voor verwarming

Tweehonderdvijftig asielzoekers die twee panden in Laken en Schaarbeek kraken, stellen de federale regering in gebreke omdat die niet voor het verplichte bed-bad-brood zorgt. Via advocaat Alexis de Swaef vragen ze 2.000 euro om hun brandstoftanks te kunnen vullen. Als de regering tegen vanmiddag niet heeft betaald, spannen de asielzoekers een kortgeding in om het geld alsnog te bemachtigen. “We willen in elk pand 1.000 euro aan brandstof in de tank, zodat het tenminste niet meer binnen vriest”, verklaart De Swaef. “Dit is een erg goedkope oplossing voor de overheid, ik hoop dat ze snel betalen.” De Swaef vreest dat er nog meer panden gekraakt zullen worden, en dan zal hij de mensen opnieuw aanraden de facturen door te sturen naar de overheid.

Het gebikkel om de verantwoordelijkheid voor de falende opvang van de asielzoekers ging gisteren evenwel onverminderd voort. “Een goede minister zou niet slecht zijn”, sneerde De Crem in de Kamer richting Courard. Die repliceerde dat De Crem te lang gewacht had om zijn lijst van beschikbare kazernes door te geven, en dat de kazernes daarom niet klaar zijn.

In Brussel kwamen er wel opnieuw 50 plaatsen voor dakloze vluchtelingen bij: het zaaltje onder de inkomhal van het Brusselse Noordstation kreeg 50 veldbedden en drie warmtekanonnen. Ook elders in Brussel worden nog steeds extra plaatsen gezocht.