Direct naar artikelinhoud

Bestelwagen rijdt in het water in Zeebrugge: zeker vijf doden

Een bestelwagen met zes dokwerkers is gisteravond in het water gereden in de haven van Zeebrugge. Zeker vijf mensen overleefden het ongeval niet.

Het ongeval gebeurde even na acht uur gisteravond. Het minibusje met de zes inzittenden, vier Roemenen en twee Bulgaren, sukkelde in de buurt van de New Yorklaan, ter hoogte van Kaai 207, in het water. Hoe dat precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De New Yorklaan ligt in het havengebied en is niet vrij toegankelijk voor het gewone verkeer.

Zeker is dat er vijf doden zijn, zegt de brandweer. Voor twee mannen die zich nog in het wrak bevonden kwam alle hulp te laat. Twee anderen konden nog voor het takelen uit de wagen worden gehaald, maar ook zij overleefden het ongeluk niet. Volgens de brandweer zouden de hulpdiensten nog geprobeerd hebben om hen te reanimeren op de kade, maar kon hulp niet meer baten. De vijfde dokwerker zou volgens een bron bij de brandweer door een reddingsboot zijn opgepikt, maar ook hij overleefde het ongeval niet. De vijf lichamen werden ter plaatse geborgen.

Eén persoon kon snel gered worden. Hij was er zelf al in geslaagd uit het water te klimmen voor de hulpdiensten ter plaatse waren. Hij werd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht met ernstige onderkoelingsverschijnselen.

Brandweer en scheepvaartpolitie zochten met man en macht maar hadden een tijdje nodig om het wrak te kunnen lokaliseren in het donkere water, en het vervolgens te takelen. Het parket van Brugge opende een onderzoek naar het ongeval maar kon gisteren nog geen commentaar kwijt over de precieze omstandigheden.

De haven van Zeebrugge is na Antwerpen de grootste in België en een van de belangrijkste in Europa. Er werken meer dan 11.000 mensen voor de haven.

De haven van Zeebrugge werd nog maar net getroffen door een andere ramp. Het was daar dat het containerschip Baltic Ace vertrok om in de Noordzee in aanvaring te komen met een ander schip. Daarbij kwamen elf mensen om het leven.