"Ik schaamde me als ik "Manuela" wéér op de radio hoorde"

"De dokters vechten door. Ze weten niet waarvoor. Wat heb ik door mijn schuld haar aangedaan?" Of, "Ze lag daar zwaargewond, een glimlach om haar mond, alsof ze zeggen wou: "Nee, het lag niet aan jou."" Met een al even dramatische trilling in de stem deed de Nederlandse zanger Jacques Herb in de 2e helft van 1971 de tranen bij menig luisteraar nog meer opwellen tijdens zijn "Manuela". Nederland en Vlaanderen huilden 45 jaar geleden dan ook gretig mee met zoveel dramatiek en het nummer zou nooit meer uit het collectieve geheugen verdwijnen.

Herb over het gigantische succes van "Manuela" -meer dan 250.000 verkochte singles- in de cultuurkrant Suiker in november 2011: "Het lied paste goed in die tijd. Het was 1971. Wie had er toen een auto? Een auto was een statussymbool. Een auto-ongeluk gaf een verhaal, en dus meteen veel dramatiek."

"Mijn stem leende zich wel voor drama. Maar die snik in het derde couplet van "Manuela", dat was per ongeluk. Dat gebeurde ineens tijdens de opname. Ik zei dus achteraf tegen Pierre Kartner (de producer van het nummer, beter bekend als Vader Abraham, nvdr): "Sorry, ik zal het opnieuw doen." Maar hij zei: "Nee, dat is goed voor het lied. We laten het er in." En zo is het op plaat gegaan. We hebben dat lied twee keer in de studio gespeeld. Eén keer geoefend en de tweede keer opgenomen."

"Ik was zelf overdonderd door het succes. Na een tijd schaamde ik me zelfs als de radio weer eens "Manuela" draaide. Ik dacht: "Daar heb je hem weer." Zo erg was het."

Ook al wist Herb nadien nog te scoren met "Een man mag niet huilen", toch zou het vooral "Manuela" zijn dat aan hem bleef kleven.

""Manuela" blijft toch de belangrijkste trekker. In feite teer ik al dertig jaar op dat nummer. Jacques Herb is "Manuela". "Manuela" kennen ze allemaal, hoe jong ze ook zijn." (NRC Handelsblad, december 2000)

"Het is wel een beetje jammer, want ik kan natuurlijk veel meer dan alleen "Manuela". Ik heb nog meer eigen nummers. Ik zing ook opera, operette en musicalrepertoire. Maar ja, daar zitten de meeste mensen niet op te wachten. Ze willen "Manuela" horen en nog een paar andere bekende meezingers. Dus; die zing ik dan maar. Je staat er toch uiteindelijk voor je publiek, nietwaar?"

"Het is vooral aan dat nummer te danken dat ik nog steeds zo veel optredens heb." Ook nu nog treedt de intussen 70-jarige Herb op.

Dat "Manuela" de tijd getrotseerd heeft, bewees Herb vorig jaar nog in "Nederland Muziekland", waar er gretig meegezongen werd:

Meest gelezen