Direct naar artikelinhoud

HAP foodtruck festival

Gezellig samenzijn en je volproppen met lekker eten, dat is toch exact de bedoeling van december, niet? Heel handig dan dat de Kortrijkse Veemarkt midden deze maand in een gigantisch, sfeervol openluchtrestaurant transformeert. Zo'n dertigtal foodtrucks strijken er neer met burgers, donuts, haute dogs, bubble waffles, exotische woks en andere binnen- en buitenlandse street food van de bovenste keukenplank. Voeg daar gezellige hang-outplekjes, akoestische live muziek en knetterende vuurtjes aan toe, en je hebt de winter op z'n best.

16 tot 18 december, Veemarkt, 8500 Kortrijk. www.hapfestival.be.

Michael Van Peel

overleeft 2016

Net zoals hij het elk jaar doet, fileert cabaretier/stand-upcomedian Michael Van Peel het voorbije jaar. De onderwerpen komen hem elk jaar als gebraden kippen de mond ingevlogen: sappig verteld, tongue-in-cheek, maar wel doordacht en met een frisse kijk op de zaak. En nooit vrijblijvend, want Van Peels verontwaardiging over de staat van de wereld - en België - blijkt steeds weer de motor voor een beklijvende voorstelling. Poetin, Merkel, vluchtelingen, Syrië... het passeert allemaal de revue.

14 januari, Schouwburg, Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk.

www.michaelvanpeel.be.

Laïs

Lang geleden dat we de dames van Laïs nog eens samen op een podium gezien hebben. Kinderen, nieuwe artistieke projecten, het leven van alledag,... Jorunn, Nathalie en Annelies gingen elk hun eigen weg, maar komen voor de gelegenheid - kerst! - nog eens samen om hun hemelse stemmen te bundelen. Met Midwinter Tales // Episode 2 geeft Laïs een mooi vervolg aan wat ze het beste kunnen: zingen met duivels genoegen en in perfecte harmonie. En dat in een kerk: sowieso wauw.

9 december, Sint-Bartholomeuskerk, Zandvoordeplaats 13, 8980 Zandvoorde. www.lais.be.

De Notenkraker

Kerst zonder De Notenkraker is geen echte kerst. Een prachtig balletstuk op muziek van Tsjaikovski, een van de meest gelauwerde balletvoorstellingen ooit. Ze vertelt het verhaal van Clara, die op kerstavond een notenkrakerpop krijgt, die 's nachts tot leven komt en Clara meeneemt op tal van avonturen, tot die ene grote plottwist. Dit stuk werd niet voor niks een wereldklassieker én het is voor kinderen een perfecte manier om kennis te maken met klassieke muziek. Must-see!

7 januari, Kursaal, Westhelling 12, 8400 Oostende. www.kursaaloostende.be.

Letters in steen

Toen we de aankondiging voor deze expo van Maud Bekaert ontvingen, schreeuwde een collega: 'haar werk is echt de moeite!' En inderdaad, De Brugse kunstenares doet magische dingen met steen en beitel. Haar werk schopte het al tot op het Kunstenfestival van Watou en behoort tot de exclusieve kunstcollectie van het Brugse Concertgebouw. Even de kerstdrukte ontvluchten doe je deze maand hier.

9 tot 30 december, Sint-Clarastraat 40, 8000 Brugge. www.lettersinsteen.be.

hartverwarmend...

Met één loopje - en je toegangsticket van € 15 natuurlijk - ineens duizend goede doelen steunen: lang leve Studio Brussels Warmathon! En oké, in hartje december is de kans groot dat je de eerste meters al klappertandend moet zien te overleven, maar eens je samen met honderden andere lieve lopers langs het pittoreske Minnewaterpark en dwars door het indrukwekkende Concertgebouw rent, krijg je het gegarandeerd lekker warm vanbinnen.

20 december, start in het Minnewaterpark, 8000 Brugge.

dewarmsteweek.stubru.be.

...vs. ijskoud

Het nieuwe jaar inzetten met rondploeteren in ijzig koud water bij temperaturen onder nul: klinkt als een horrorvariant van Frozen? Neenee, eigenlijk is het dikke fun. Of dat zou toch moeten verklaren waarom ieder jaar duizenden vrolijke Vlamingen in gekke kostuums vrijwillig een vloeibare diepvries inwandelen. Misschien zit het feit dat een deel van de opbrengst naar goede doelen van De Warmste Week gaat er voor iets tussen, kan ook. Sowieso een, euh, heel coole manier om Nieuwjaar te vieren.

1 januari, ter hoogte van het Stedelijk Zwembad, Koninginnelaan 1,

8400 Oostende. www.nieuwjaarsduik.be.

125 jaar Club Brugge

Blauw en zwart forever! Op 13 november blies Club Brugge 125 kaarsjes uit en dat viert de ploeg met een nostalgische trip down memory lane. In het Brugse Belfort worden alle video's, foto's, shirts, trofeeën, schoenen, posters en andere Club Brugge-gerelateerde items die de 125 jaar overleefden, samengebracht tot het grootste walhalla voor Club-fans ooit. Wedden dat je buitenwandelt met blauw-zwart bloed in je aderen?

Tot 8 januari, Stadshallen Belfort, Markt 7, 8000 Brugge. www.clubbrugge.be.