Direct naar artikelinhoud

Cijferoorlog tussen sp.a en Van Overtveldt

Sp.a blijft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bekritiseren. Nieuw rekenwerk van de partij leert dat de fiscale ontvangsten dit jaar zo'n 4 miljard euro achterop liggen. De minister noemt het cijfer totaal fout.

Vooral de inkomsten uit de roerende voorheffing vallen tegen, zegt sp.a. Die belasting op het inkomen uit financieel vermogen moet volgens de begroting 5,2 miljard euro opbrengen. Dat is 15 procent meer dan vorig jaar. Na negen maanden staat de teller van de roerende voorheffing echter 5 procent lager dan in de eerste maanden van vorig jaar. In plaats van een plus is het een min. In concrete cijfers gaat het om een achterstand van 638 miljoen euro.

Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a): "De minister wijst altijd op de tegenvallende groei door de brexit en de aanslagen, maar dat is geen verklaring, want de groei is ondanks die tegenvallers nog altijd naar boven bijgesteld doorheen het jaar." Op de vraag waar het probleem dan wel zit, antwoordt Vanvelthoven: "Bij de minister zelf. Hij slaagt er maar niet in om de belastingen te innen zoals het hoort. Hij is altijd te optimistisch over de opbrengst van nieuwe maatregelen."

Vanvelthoven verwijst onder meer naar de controles op fraude met het verlaagd btw-tarief voor elektriciteit: "Die hebben tot nu toe amper een cent binnengebracht." Of naar de Kaaimantaks: "Die moet een utopische 460 miljoen euro opleveren. Het Rekenhof en de Europese Commissie trekken dit openlijk in twijfel. Zelfs meerderheidspartij CD&V zegt dat het eerder 40 miljoen euro wordt."

Als sp.a alle tegenvallers optelt, komt de partij uit op een achterstand van zowat 4 miljard euro.

Eindsprint

Van Overtveldt laat zich niet doen en noemt de berekeningen van sp.a totaal verkeerd. Eerst en vooral is het jaar nog niet om, riposteert hij. De inning van belastingen verschilt van maand tot maand en loopt niet elk jaar gelijk.

Om het in wielertermen te zeggen: alleen de uitslag aan de meet telt en een goede eindsprint kan veel goedmaken. Volgens Van Overtveldt komt die er ook. In september van dit jaar waren de ontvangsten 8 procent hoger dan vorig jaar.

Met de belastinginkomsten komt het dus wel in orde? "De administratie verwacht dat de positieve trend zich doorzet in de laatste maanden van dit jaar. Er is duidelijk een inhaalbeweging bezig", reageert woordvoerder Ferry Comhair.

Maar wat met die al die manke taksen? Ook hier bijt Van Overtveldt van zich af. Zo benadrukt hij over de Kaaimantaks dat de opbrengst van 460 miljoen euro tijdens het recente begrotingsoverleg is bevestigd door zijn administratie. "Alle fiscale maatregelen, tot het laatste begrotingsconclaaf, zijn al omgezet in wetgeving", benadrukt Comhair.

Sp.a richt zijn pijlen niet zomaar op Van Overtveldt. De econoom en gewezen hoofdredacteur van zakenblad Trends wordt al langer afgeschilderd - door de oppositie, maar ook door coalitiepartner CD&V - als 'de man die niet kan tellen'. Van Overtveldt doet er alles aan om dat beeld van zich af te schudden. Vorige maand, midden in de onderhandelingen over de begroting, schreef hij een blog met de weinig aan de verbeelding overlatende titel: 'J'en ai marre' - ik ben het kotsbeu. De minister pikt het niet meer dat hij wordt weggezet als de kluns die de begroting altijd weer laat ontsporen.

Maar sp.a houdt de cijferoorlog gaande. De begroting is een van de belangrijkste werven van de centrumrechtse regering. Hier ging de coalitie aantonen dat ze het beter kon zonder de socialisten. Sp.a wil maar wat graag het tegendeel bewijzen. Vanvelthoven: "Van Overtveldt heeft voor alles een uitleg, maar de waarheid is dat de oranje knipperlichten aan staan en hij ze bewust negeert. Op het einde van het jaar zal dat niet meer kunnen. En dan zit hij met een gigantisch probleem."