Direct naar artikelinhoud

'Slimme' Magnette stelt nog meer eisen

Wallonië heeft nog extra eisen over het CETA-handelsverdrag op de onderhandelingstafel gegooid. Een akkoord voor de geplande Europese top morgen lijkt daarmee helemaal van de baan. 'Slim gespeeld van Paul Magnette', vindt professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven).

De onderhandelaars gingen gisteravond rond 10 uur uit elkaar zonder akkoord. Het overleg liep vast toen Wallonië extra eisen op tafel legde, zonder dat die concreet uitgewerkt waren op papier. Zo dringt cdH onder meer aan op een betere bescherming van de Waalse landbouwers.

Deze ochtend om 8 uur wordt er voortgepraat op Belgisch niveau. De Waalse delegatie zou de nacht gebruiken om haar voorstellen verder uit te werken. Een ding is intussen duidelijk: dat het hele akkoord rond geraakt voor de Canadees-Europese top morgen lijkt uitgesloten.

Of de top ook effectief doorgaat, was gisteravond niet duidelijk. "Die beslissing ligt bij Europa", zei een onderhandelaar.

Goed gespeeld van de Waalse minister-president Paul Magnette (PS), vinden experts. "Europa en Canada willen nog steeds dat CETA er komt en zijn dus nog steeds bereid tot onderhandelen", zegt Steven Van Hecke, professor Europese politiek aan de KU Leuven. "Magnette beseft heus wel dat hij dit niet eindeloos kan rekken. En hij wil zeker niet diegene zijn waardoor het hele akkoord keldert. Een snel akkoord zie ik niet meteen. Maar volgende week of volgende maand verwacht ik een deal. Er zit nog wat rek op."

'Niet onverzettelijk'

Magnette kan alvast rekenen op de steun van de Waalse bevolking, zo blijkt uit een nieuwe peiling in opdracht van de Franstalige commerciële omroep RTL-TVI. Niet minder dan 70 procent van de Walen staat in dit dossier achter hem. "Paul Magnette is niet onverzettelijk", vindt Van Hecke. "Hij is constructief en wil wel degelijk dat dit verdrag er komt. Hij wil gewoon zoveel mogelijk uit de brand slepen."

Het belangrijkste discussiepunt blijft het ICS-systeem, een apart arbitragehof waar buitenlandse investeerders kunnen procederen tegen de wetgeving van lidstaten. Professor Van Hecke: "Stel je voor: een Canadees bedrijf dat in Europa investeert, ondervindt hinder van de Europese milieuwetgeving. Kan zo'n arbitragehof dan die hele wetgeving tegenhouden? Magnette wil daar duidelijkheid over. Europa zou daar al een aantal toegevingen over hebben gedaan, maar het is helemaal niet duidelijk wat nu precies op papier staat."

Het arbitrageluik - al dan niet tijdelijk - uit het verdrag halen, is onmogelijk. "Het is een te belangrijk onderdeel van CETA", zegt Ari Van Assche, professor internationale economie (HEC Montréal). "Hoogstens kan Magnette nog wat extra verhelderingen uit de brand slepen. Voor Europa is het natuurlijk ook een delicate oefening. Bij grote veranderingen in het verdrag moeten zij uiteraard alle lidstaten opnieuw consulteren."

Een bron dicht bij de onderhandelingen liet gisteravond wel weten dat op dit onderdeel heel wat vooruitgang is geboekt. Maar Wallonië blijft met vragen zitten of die toevoegingen en aanpassingen wel juridisch zwaarwichtig genoeg zijn. Ook daar zal vanochtend over worden gepraat.

Ook Van Assche gaat er, ondanks het verzet van Magnette, nog steeds van uit dat CETA er komt. "Ik vermoed dat de onderhandelingen in de coulissen op een kalme manier zullen voortgaan. En dat er binnen enkele weken een akkoord uit de bus komt waar iedereen mee kan leven."

► 2