Direct naar artikelinhoud

App berekent wat 'meer tijd' je waard is

Hoeveel geld is mijn tijd waard? Wie zich die vraag weleens stelt, kan nu zijn toevlucht zoeken tot enkele apps die de vraag proberen te beantwoorden.

"Tijd is geld", luidt het oude gezegde. Maar hoeveel geld precies? De vraag bracht pientere programmeurs op het idee enkele gespecialiseerde apps te creëren. Ze besloten een rekenmachine uit te dokteren die een rekenkundig antwoord geeft op de vraag. Op basis van een reeks vragen wordt bepaald of je meer of minder moet werken, of je zelf je was moet doen of dit moet uitbesteden enzovoort.

Er zijn meerdere programma's die een prijskaartje aan je tijd kunnen hangen, maar de belangrijkste zijn te vinden op ClearerThinking.org, die overigens de stationsklok in Antwerpen-Centraal afficheert, en Learnvest. Ze klaren de klus door je voor dilemma's te plaatsen: verkies je in bepaalde situaties meer geld of meer tijd? En hoeveel geld is er nodig om je vrije tijd op te geven?

De programma's wijzen je vervolgens op inconsistenties in de keuzes die je maakt en koppelt die aan je financiële situatie. Simpel, maar ook confronterend. Iemand kan aangeven dat hij of zij bereid is om een uur extra te werken als dit 50 euro oplevert. Diezelfde persoon kan vervolgens melden dat hij niet bereid is 30 euro te betalen voor een routineklusje dat hem een uur extra tijd oplevert. Op die manier krijgen mensen meer inzicht in de keuzes die ze maken.

Wiskundige en oprichter van ClearerThinking.org Spencer Greenberg kwam op het idee voor de rekenmachine toen hij een vriendin zag stuntelen met een tegoedbon van 20 dollar. Zij had een salaris van zes cijfers, maar liep maar te piekeren en te denken over hoe ze de bon het beste kon besteden. "Ze verloor meer geld met het maken van haar keuze dan de tegoedbon überhaupt waard was." Greenberg hoopt dat mensen door slimmer te plannen meer tijd kunnen vrijmaken voor hun gezin, vrienden en hobby's. Zijn rekenmachine wordt al door meer dan 21.000 mensen gebruikt. Een eerder programma, Learnvest, is al sinds 2011 online. Op die website wordt de geldwaarde van de tijd van de gebruiker berekend door het inkomen en de vrije tijd te meten en vervolgens te vragen of het doel het besparen van tijd of van geld is.