Direct naar artikelinhoud

Jacques Brel over Jacques Brel

DOCUFILM Jacques Brel: Fou de vivre Donderdag 27/4, 22u05, Canvas

Als zoon uit een welgesteld Brussels bourgeoisgezin leek hij voorbestemd voor een loopbaan in de zakenwereld. Gelukkig pakte dat helemaal anders uit. De jonge Jacques Brel schreef en zong liever liedjes en ontpopte zich als de unieke chansonnier en entertainer die met pareltjes als 'Ne me quitte pas', 'Les Flamandes', 'Le plat pays' en 'Les bourgeois' een vaste stek in het collectieve geheugen veroverde.

Maar Brel blijft, bijna 40 jaar na zijn dood, een vat vol geheimen. Toen hij 37 was, keerde hij roem en succes definitief de rug toe om met zijn boot naar het einde van de wereld te vertrekken. Hij sleet zijn laatste levensjaren op het Frans-Polynesische eiland Hiva Oa en overleed, amper 49, in 1978 in een Parijs ziekenhuis aan longkanker.

Omdat de ondoorgrondelijke persoonlijkheid van Brel hem bleef intrigeren, besloot de Franse filmmaker Philippe Kohly zich onder te dompelen in leven en werken van 'Le Grand Jacques'. Hij verkoos niet om anderen over Brel te laten vertellen, maar laat de zanger in zorgvuldig geselecteerde archiefbeelden zelf toelichten waarom hij steevast bisnummers weigerde, een moeilijke relatie had met de dames en besliste om op het toppunt van zijn carrière de anonimiteit op te zoeken.

Briljant, kritisch en aangrijpend testament van een veelzijdig en zeer gecompliceerd artistiek genie. Onder geen enkel beding te missen.