Direct naar artikelinhoud

Ontwerper wil minder aanstellers op zijn modeshows

Zijn modeshows lokken te veel poseurs, klaagt couturier Oscar de la Renta. Hij halveert prompt het aantal gasten voor zijn show in New York.

Eind deze week trekt de modewereld massaal naar New York voor de modeweek, alwaar getoond wordt wat we volgende zomer aan moeten. Aan de vooravond van het modecircus komt Oscar de la Renta met een opmerkelijke mededeling: voor zijn show op 10 september zal hij zijn gastenlijst halveren.

"Het zou niet mogen dat belangrijke figuren uit de modewereld zich een weg moeten banen tussen 30.000 mensen, waarvan 10.000 foto's aan het nemen zijn van al wie met de ontwerpen op zich niets te maken heeft", klinkt het.

Maximaal 350 gegadigden krijgen volgende week een zitje. Vorig jaar nog organiseerde de la Renta twee shows, met telkens 316 gasten. Wie er niet bij kan zijn, kan de show online volgen. "Ik heb het gevoel dat een meer gericht publiek uitnodigen de meest beheersbare en beschaafde manier is. "

De ontwerper hoopt dat zijn bescheiden plannen hem ook zullen verlossen van een pak praktische besognes. Anderhalf uur na aftrap begint de show van Narciso Rodriguez, en De la Renta wil vermijden dat modellen die voor beide ontwerpers de catwalk op moeten halsoverkop moeten vertrekken. "Ik vind het vervelend om anderen last te bezorgen", zegt hij.

Met zijn oproep voor een nieuwe, meer sobere aanpak raakt De la Renta een gevoelige snaar. De laatste tijd borrelde steeds vaker de kritiek op dat tijdens modeweken de aandacht verschuift van het hoofdgerecht naar de garnituur: de hordes fashionista's die hopen op wat aandacht van aanwezige fotografen.

De couturier krijgt alvast bijval van Suzy Menkes, de modejournaliste van The New York Times die geldt als de belangrijkste recensente. Zij vergelijkt de modeweken met een "windmolen die doldraait." Eerder al beschreef ze in een artikel hoe ze amper binnen raakt bij bepaalde shows "door al die fotografen die de poseurs op beeld willen. Er is een verschil tussen de mensen met stijl en de aandachtszoekers, en dat is het dilemma. Als fashion er is voor iedereen, is het dan nog wel fashion?"

Nood aan evenwicht

Haar collega Cathy Horyn haalt herinneringen op aan vroeger, toen het nog de modellen waren die in het middelpunt van de belangstelling stonden. Ook Robert Burke, modeconsultant, ergert zich blauw aan de terreur van smartphones en sociale media. Hij noemt het een circus van bloggers en andere gasten die constant kiekjes maken met hun telefoon, om die meteen op Instagram en Facebook te plaatsen.

"Soms zie je amper de show omdat mensen de hele tijd elkaar staan te fotograferen. Ontwerpers willen opnieuw de aandacht naar de kleren brengen. Bloggers en beroemdheden zijn belangrijk, maar er is nood aan evenwicht."