Direct naar artikelinhoud

Fransen zien brood in Vlaamse bejaarden

Het Franse bedrijf Medica koopt Senior Living Group, de grootste private uitbater van rusthuizen in België. De overname is ingegeven door de forse groei die van de sector verwacht wordt, een gevolg van de vergrijzing.

Het grootste deel van de Belgische rusthuizen is in handen van de overheid of vzw's. Maar daarnaast is er een versnipperde maar groeiende privémarkt, waar Senior Living Group de grootste speler in is. Het bedrijf uit Kontich overkoepelt 47 rust- en verzorgingscentra, goed voor 5.500 bedden en ruim 3.000 personeelsleden. Die rusthuizen, vooral in Vlaanderen gelegen, komen nu in buitenlandse handen.

Eigenaar Waterland verkoopt Senior Living Group aan het Franse Medica, een beursgenoteerde groep die rusthuizen uitbaat in Frankrijk en Italië. Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt, maar wordt door analisten geschat op 185 miljoen euro. Er waren nog vier andere kandidaat-overnemers, maar de Fransen trekken aan het langste eind.

"Voor onze dienstverlening, onze prijzen of voor ons personeel verandert er niets", beklemtoont CEO Bart Bots van Senior Living Group. "We krijgen gewoon een andere aandeelhouder, maar blijven zelfstandig opereren met hetzelfde management."

De beleggers in Medica juichen de deal toe. Zij zien het graag gebeuren dat de Franse groep uitbreidt naar een groeiende markt als België. De omzet van aanwinst Senior Living Group is op vijf jaar tijd verdubbeld, tot circa 200 miljoen euro.

Medica stipt ook aan dat de Belgische sociale zekerheid voor 44 procent tussenkomt in de prijs (voor ruim 46 euro op een totale prijs van 105 euro per dag). Dat maakt van België een financieel "veilige" markt voor rusthuisuitbaters.

"Ook de demografie evolueert gunstig, wat ontwikkelingskansen schept", bekijkt Medica het vanuit zijn bedrijfseconomische bril. "Het aantal bewoners van Belgische rusthuizen zal naar verwachting stijgen met gemiddeld 2.500 personen per jaar, tot 2025."

De gemiddelde leeftijd waarop een Belg naar het rusthuis gaat, is 82 jaar. Het aantal tachtigplussers zal de komende halve eeuw fors stijgen. In 2060 zal een op de tien Belgen ouder zijn dan tachtig, voorspelt de Vergrijzingscommissie, wat neerkomt op ruim 1,3 miljoen personen. Vandaag zijn slechts 580.900 inwoners ouder dan tachtig, of een op de twintig inwoners.

De huidige rusthuizen zullen dus gegarandeerd vol zitten en daarnaast zal de vraag naar aangepaste bijkomende huisvesting - de seniorenresidentie, de service flat met assistentie of het traditionele rusthuis - toenemen.

Verdubbeling

Inzetten op de vergrijzing lijkt met die vooruitzichten een veilige belegging. België telt vandaag circa 135.000 rusthuisbedden. Dat moet volgens sommige sectorgenoten van Senior Living Group verdubbelen tegen 2050.

Maar CEO Bart Bots waagt zich niet zo ver. Hij is voorstander van een beleidsmix, die tachtigers zowel thuis als in het rusthuis opvangt. De manier waarop de samenleving dat organiseert, zal bepalen hoeveel bijkomende plaatsen er nodig zijn. "Is een verdubbeling nodig? Ik ben geen statisticus. Wat vaststaat is dat het aantal 85-plussers met 50 procent zal toenemen."

De vergrijzingsgolf is hoe dan ook zo groot, dat er in elk scenario extra rusthuizen nodig zullen zijn. Senior Living Group heeft de nodige licenties op zak voor bijkomende projecten, goed voor 1.256 extra bedden. Dat komt neer op een capaciteitsuitbreiding met 23 procent. Bots: "We zijn volop aan het bouwen, onder meer in Maasmechelen."