Direct naar artikelinhoud

Essayist en UA-emeritus Joris Gerits overleden

De Antwerpse UA-hoogleraar Joris Gerits is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij speelde een aanzienlijke rol in het literaire leven van de voorbije decennia als publicist, criticus en essayist. Gerits leed al enige tijd aan kanker.

Gerits twijfelde na zijn retorica of hij rechten, Germaanse talen en zelfs scheikunde zou studeren, maar koos uiteindelijk eerst voor filosofie in Heverlee, als jezuïet in opleiding. In 1967 startte Gerits een opleiding Germaanse talen, om vervolgens uit de jezuïetenorde te stappen. In 1980 promoveerde hij op een proefschrift over de Antwerpse dichter Hugues C. Pernath, voor wie hij later de Hugues C. Pernath-poëzieprijs zou oprichten.

Joris Gerits werd hoogleraar in Nederlandse taalbeheersing, letterkunde en rechtstaal aan de Universiteit Antwerpen, tot zijn emeritaat in 2008. Bij zijn studenten stond hij bekend als een zeer inspirerend en bevlogen lesgever.

Gerits schreef ook een tijdlang over Nederlandse literatuur voor de boekenbijlage van De Morgen.

In 2007 verbaasde hij met de publicatie van 365. Dagboek bij uitgeverij Meulenhoff/Manteau. Daarin vertelde hij openhartig het relaas van zijn slokdarmkanker, waar hij aanvankelijk van herstelde.