Direct naar artikelinhoud

Archief Plantin-Moretus op Topstukkenlijst

De Topstukkenlijst van de Vlaamse gemeenschap is uitgebreid met werken uit het Plantin-Moretus Museum, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het FelixArchief in Antwerpen.

Plantin-Moretus ziet zijn archief, een koorboek en zestien beeldmotetten op de Topstukkenlijst prijken. Van de Erfgoedbibliotheek en het FelixArchief staan de foto's en glasplaten van de 19de-eeuwse fotograaf Edmond Fierlants op de lijst.

Christoffel Plantin en zijn opvolgers hebben meer dan driehonderd jaar lang een uniek bedrijfs- en familiearchief bijgehouden. Daarnaast zijn er duizenden brieven die de zaakvoerders internationaal uitwisselden met geleerden, auteurs, collega-uitgevers en boekhandelaren. Het archief bevat documenten van de 16de eeuw tot 1865.

Voor de Antwerpse polyfonist Georges de la Hèle drukte Plantin in 1578 diens monumentale koorboek Octo missae. Door het grote folioformaat kon één enkel exemplaar volstaan voor een heel koor. Het exemplaar van het museum is het enige dat in Vlaanderen bewaard is. Uit het museum prijken ook zestien beeldmotetten op de Topstukkenlijst. Een typisch Vlaams typografisch product van de contrareformatie, waaraan een kunstenaar, een componist, een graveur en een drukker samenwerkten.

De foto's van Edmond Fierlants geven een beeld van de 19de eeuw. In 1860 kreeg de Brusselse fotograaf van de Antwerpse gemeenteraad de opdracht om opmerkelijke gebouwen en gezichten te fotograferen, net vóór Antwerpen ingrijpende veranderingen onderging. Fierlants leverde 165 foto's, het FelixArchief beschikt ook over 79 negatieven op glasplaat. Samen vormen ze een zeldzaam grote collectie uit de beginjaren van de fotografie.

Voor de werken op de Topstukkenlijst gelden speciale beschermingsmaatregelen en uitvoerbeperkingen. Ze komen ook in aanmerking voor restauratiesubsidies.