Direct naar artikelinhoud

Volksfeest huldigt politieke impasse

‘Steun onze heldhaftige politici in de mythische wereldrecordpoging regeringsvormen’, schamperen de initiatiefnemers. Hun zelfverklaard apolitiek volksfeest moet benadrukken dat de politieke impasse te lang duurt.

7 januari, een vrijdagavond. Acht twintigers zoeken een plek in het Gentse café Trefpunt. De bruine kroeg vormt een spil in het uitgaansleven en is nauw verbonden met de Gentse Feesten. Evenementenorganisator Jonas Van de Poele krijgt een flyer aangereikt en luistert naar de vlammende uiteenzetting van zijn vrienden. “Een van hen ken ik al heel lang. Hij vertelde mij dat het idee al lachend ontstond tijdens een brainstormsessie”, herinnert Van de Poele. “Omdat ik deelneem aan de organisatie van de Gentse Feesten hebben ze mij erbij gevraagd.” Aan het einde van de avond waren de contouren van het volksfeest getekend. Van de Poele: “We hebben toen knopen doorgehakt en besloten om een oproep op Facebook te plaatsen.”

Gisteravond hadden al 10.000 mensen toegezegd om het volksfeest bij te wonen. Het roept herinneringen op aan de snelheid waarmee de SHAME-betoging aanhangers verkreeg. “Toen waren wij er ook al bij”, verklaart Van de Poele. “Enkelen van ons hebben met drie witte spandoeken aangekondigd dat er een feest zou komen.” Dat die actie een serieuze weerklank zou krijgen, hadden de initiatiefnemers evenwel niet verwacht. Van de Poele: “We hadden nooit gedacht dat het zo snel zou gaan. Stad Gent contacteerde ons zelfs al voordat wij een goedkeuring hadden aangevraagd.”

Inmiddels is die goedkeuring binnengehaald en zijn er volop vergaderingen met de veiligheidsdiensten. Zo is er een uitvoerig dossier ingediend waarin bijvoorbeeld vluchtroutes, parkeergelegenheid en brandveiligheid omschreven staan. “De stad steunt ons initiatief volledig”, glundert Van de Poele. De keuze voor het Sint-Jacobsplein kwam dan ook in gezamenlijk overleg tot stand. Van de Poele: “Het is een prachtige locatie, ook omdat het in Gent bekendstaat vanwege zijn gewaagde kant.” Het plein en de omringende verkeersluwe straten kunnen daarbij plaats bieden aan duizenden feestvierders. Zij zullen vooraf niet weten welke artiesten gaan optreden. “Er zullen bekende Gentenaars verschijnen, maar we mogen ons doel niet voorbijschieten”, zegt Van de Poele. “Het zal geen muziekfestival zijn: mensen moeten komen voor het wereldrecord. Om twaalf uur zullen we ook aftellen.”

De drankstalletjes op het plein zullen waarschijnlijk uitgebaat worden door een stichting van de initiatiefnemers. De opbrengst moet onder meer de kosten voor een podium en geluidstechnici goedmaken. Van de Poele: “Het is zeker geen commercieel evenement. De winst zal naar een nog te bepalen goed doel gaan.”

Het feest is het volgende in een groeiende rij burgerinitiatieven. Het kan dan ook rekenen op de steun van onder meer SHAME-organisator Felix De Clerck en bekende Gentenaar Edmond Cocquyt jr. Hij baarde enkele jaren geleden opzien met een protestgroep die pleitte voor de onafhankelijkheid van Gent. Ook Camping 16-initiatiefnemer Geoffrey Hantson, die vandaag samen met econoom Koen Schoors (UGent) een rapport over de dotaties van politici presenteert (zie De Gedachte, RA), draagt de actie een warm hart toe. “Het is een goed idee, maar het moet wel echt de laatste keer zijn dat er met de politieke situatie gelachen wordt.”