Direct naar artikelinhoud

Voorzitter Verhaeghe cruciaal in heropstanding Club Brugge

Vier dagen geleden was Club Brugge nog een lusteloze ploeg die in eigen huis werd ingemaakt door Zulte Waregem, zondag pakte het op karakter en inzet de drie punten in Genk (0-2). De trainer bedankte publiekelijk zijn voorzitter. 'Ik heb de voorbije dagen heel veel steun aan hem gehad.'

Genk-Club Brugge stond in het teken van revanche. Na de blamage in het Jan Breydelstadion op donderdag wilde blauw-zwart nieuw gezichtsverlies absoluut vermijden. De 3-4-nederlaag tegen Zulte Waregem moest en zou uitgewist worden, want zo had de voorzitter het gevraagd. Bart Verhaeghe had donderdagnacht de kleedkamer toegesproken en zijn boodschap liet aan duidelijkheid niets te wensen over: wat tegen Zulte Waregem gebeurd was, zou geen tweede keer geduld worden.

Club speelde in Genk een heel volwassen partij, met goed voetbal voor de rust en heel veel inzet erna. Jongens als Duarte en De Bock gooiden zich letterlijk en figuurlijk voor elke bal, maar ook Refaelov en Jörgensen knokten voor wat ze waard waren. Niemand viel uit de toon. "Ik denk dat de voorzitter blij was met wat hij gezien heeft", zei kapitein Donk. "Donderdag speelden we veel te individueel, vandaag stond er een ploeg op het veld."

Felicitaties

Het resultaat mocht er zijn: Club pakte drie kostbare punten en zit opnieuw in de race voor Europees voetbal. Vandaar ook de felicitaties van Verhaeghe. De preses stond zijn spelers na de match op te wachten in de gang voor de kleedkamer. De jongens kregen een schouderklop, een handdruk en een knipoog.

"Voor de match was hij nog binnengekomen in de vestiaire", vertelde De Bock. "Hij was heel positief en benadrukte dat hij blijft geloven in de groep."

Juan Carlos Garrido, die tijdens de rust tegen Zulte Waregem Vincent Mannaert nog in zijn kleedkamer had geweigerd, bleek het gebaar te appreciëren. "Ik moet de voorzitter bedanken", zei de coach. "Wij hebben moeilijke momenten achter de rug op de club, maar de voorzitter was de voorbije dagen de belangrijkste man voor de sfeer. Hij heeft de spelers en de staf echt gestimuleerd, zelf heb ik ook veel steun van hem gekregen. Vandaag ben ik heel blij voor hem. Deze zege is voor hem."

Gevochten

Het kan toeval geweest zijn, maar Garrido droeg de zege expliciet op aan de voorzitter en niet aan het hele bestuur. Mannaert werd al helemaal niet vernoemd door de trainer. Zouden de plooien met de general manager dan toch niet helemaal gladgestreken zijn? Hoe dan ook, Garrido zelf leverde ook goed werk. De felicitaties waren dan wel voor Verhaeghe, zelf had hij er alles aan gedaan om de spelersgroep op scherp te zetten. Vrijdag had hij zijn kleedkamer nog anderhalf uur lang toegesproken. Daarbij werden nagels met koppen geslagen, werd ons toevertrouwd.

Odjidja, de beste man op het veld, beschreef het verschil tussen de twee jongste matchen als volgt: "Donderdag hadden we om een of andere reden geen vertrouwen. Als de fans dan beginnen te fluiten, krijg je nog minder vertrouwen. De situatie is dan nog moeilijk om te keren. Hier was het veel beter en hebben we getoond dat we absoluut de drie punten wilden pakken. We wisten dat we het na rust moeilijk zouden krijgen, maar we hebben echt gestreden."

Dat vonden ook Jörgensen en Gudjohnsen. "We speelden misschien niet ons beste voetbal, maar we hebben wel meer gevochten dan voorheen", zei de eerste. Gudjohnsen: "Ik denk dat de voorzitter tevreden zal zijn. In deze match heb je de enige juiste reactie gezien na een zware nederlaag: de inzet was heel goed."